Plus Triodos Bank Nederland lanceert biobased hypotheek

Met de Triodos Biobased Hypotheek krijgen klanten een extra lage rente wanneer ze in een biobased woning gaan wonen of zo’n woning willen bouwen. “Er zijn volop alternatieven voor beton, staal en steenwol”, zegt directeur Hypotheken Jeroen Pels.

Inès Aoun | 22 juni 2022
Triodos
©Gijs de Kruijf

Dweilen met de kraan open

Volgens Jeroen Pels is de manier waarop Nederlanders nu bouwen niet houdbaar. “Als we nog 10 jaar blijven bouwen zoals we nu bouwen, dan staat de CO2-uitstoot die daarmee gepaard gaat gelijk aan de CO2 die de Nederlandse industrie in één jaar uitstoot.” Volgens hem vraagt het bereiken van de klimaatdoelen om een radicaal andere manier van bouwen en financieren. “Anders blijft het dweilen met de kraan open.”

Conventionele bouw bestaat voornamelijk uit staal en beton. De productie daarvan zorgt voor 17 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. “Door bouwen met hout, stro en vlas financieel te stimuleren, hopen we dat deze materialen concurrerender worden.”

Milieubelasting bouwmaterialen

Triodos Bank kijkt bij de aanvraag van een biobased hypotheek naar de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). De MPG geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden gebruikt. Hoe lager de MPG-waarde, hoe duurzamer het gebouw. Alle nieuwbouw in Nederland moet volgens het Bouwbesluit een MPG-waarde van 0,8 of lager hebben. De bank verwacht dat dit door de overheid snel verder zal worden verlaagd naar een waarde van 0,5. Klanten met een woning met minimaal label A+++ of A++++ en een MPG-waarde van 0,45 of lager komen in aanmerking voor de extra lage rente.

Triodos vindt wel dat de huidige rekenmethodieken en MPG-standaarden nog onvoldoende rekening houden met de CO2-opslag van bijvoorbeeld hout. Om die reden wordt voor woningen die met overwegend duurzame materialen zijn gebouwd een berekening aangeboden die de CO2-opslag en circulariteit beter waardeert. “In de hoop dat de landelijke norm hier op termijn ook rekening mee gaat houden”, aldus Pels.

Hoop op navolging

Triodos Bank ziet de lancering van de nieuwe biobased hypotheek als een eerste stap. Pels: “We moeten met z’n allen een slag maken naar biobased. Dit mag zeker navolging krijgen van andere partijen. De normeringen en meetinstrumenten zijn ook nog niet goed. Maar net als dat de energielabels in het begin nog niet goed waren, zie je dat ook met materialenstandaarden. Over tien jaar is biobased en natuurinclusief bouwen gewoon de norm. Wij gaan dat versnellen.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.