Plus TreeClicks koppelt online shoppen aan bomen planten

Sinds het begin van de coronacrisis shoppen we veel meer online. Het gemak van het ‘nieuwe winkelen’ stimuleert echter overconsumptie en heeft een impact op het milieu. De Nederlandse start-up TreeClicks laat toe om online aankopen direct te koppelen aan het planten van bomen.

Katleen Put | 19 mei 2020
Bomen

Op het eerste gezicht lijkt online shoppen best wel duurzaam. Klanten nemen minder vaak de auto en er zijn minder fysieke winkels nodig. In de praktijk valt het 'groene' karakter van online winkelen echter tegen. Heel wat mensen bestellen een 'uniek stuk' zonder verpinken in een Amerikaanse of Aziatische webshop. Omdat we vaak niet thuis zijn als de bezorger komt, rijden er meer bestelbusjes rond dan nodig. De meeste bestelbussen zijn ook te groot, omdat er veel lucht in elk pakketje zit. Zo'n 40 tot 60 procent van de kleding en schoenen die we bestellen, gaat bovendien retour. Dat levert een hoop extra verplaatsingen op.

Compenseren

Hoewel onlineshops inmiddels maatregelen nemen om hun voetafdruk te verkleinen - zoals kleinere verpakkingen en fietsleveringen - blijft hun milieu-impact voorlopig negatief. Maar wat als je met een online aankoop ook iets kon teruggeven aan de natuur? Vanuit die vraag ontwikkelde de Amsterdamse social start-up TreeClicks het concept ‘shop en plant een boom’. Het principe is eenvoudig: geïnteresseerde shoppers installeren de plug-in van TreeClicks in Chrome of Firefox. Als je vervolgens gaat winkelen bij een van de partnershops van TreeClicks – dat zijn er intussen al meer dan 50.000, waaronder grote namen zoals Amazon.com en Hema – ontvangt de organisatie een fee omdat ze jou als klant heeft aangebracht. Een groot deel van dat bedrag wordt gebruikt om bomen te planten.

Belgische partner

De keuze voor een boomplantactie is niet toevallig. Bomen planten is volgens de start-up een van de meest effectieve manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Shoppers kunnen kiezen of ze willen meehelpen aan het bebossen van India, Australië of de Amazone. “In 2020 willen we minstens 100.000 bomen planten. In de toekomst kunnen dat er miljoenen worden”, stelt initiatiefnemer Jelle Bekirovic op de website van TreeClicks. Voor de eigenlijke aanplanting werkt de start-up samen met de in België gevestigde non-profitorganisatie WeForest. Die plantte wereldwijd al meer dan 20 miljoen bomen, in het kader van de globale beweging Make Earth Cooler.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.