“Transportsector moet dringend met CO2-data aan de bak”
Voor Vlaamse transportbedrijven kennen de Belgische en Europese wegen geen geheimen. Maar spreek hen aan over de nieuwe Europese regelgeving rond duurzaamheidsrapportage (de Corporate Sustainability Reporting Directive of CSRD) en sommigen horen het wellicht in Keulen donderen. Nochtans zullen veel van onze transporteurs in de toekomst verplicht zijn om een duurzame strategie te implementeren en een duurzaamheidsrapport te publiceren.
In 2026 moeten grote bedrijven met een netto-omzet van meer dan 40 miljoen euro, een balanstotaal van meer dan 20 miljoen euro en meer dan 250 werknemers transparant communiceren over hun duurzaamheidsbeleid, de resultaten van hun inspanningen, de risico’s en kansen die de klimaatverandering teweegbrengt voor hun producten, diensten en bedrijfsvoering en hoe ze die risico’s beheren. Ook kleinere transportbedrijven zullen hun CO2-data in de toekomst beter moeten beheren. De CO2-voetafdruk van transport, deel van de zogenaamde scope 3-emissies, is voor vele productiebedrijven namelijk een grote blinde vlek. Steeds vaker zullen ze dus rechtstreeks bij hun transporteurs aankloppen om data over de CO2-emissies van transport te verkrijgen.
Laat data nu net de zwakke plek zijn van onze sector. Managers van transportbedrijven baseren strategische, commerciële of duurzaamheidsbeslissingen nog te weinig op feiten en cijfers. Transportbedrijven zitten nochtans op een berg informatie, maar die wordt vaak in gespecialiseerde, afzonderlijke softwaresystemen bijgehouden. Een deel van de data zit bovendien bij onderaannemers of partners. Met de komst van de CSRD wordt het dataprobleem van de transportsector alleen maar meer prangend, aangezien duurzaamheidsstrategieën sterk onderbouwd moeten zijn.
Daarom start VIL met een nieuw project rond business intelligence (BI): BILOG. We willen samen met enkele bedrijven en de Universiteit van Hasselt twee proof of concepts op poten zetten waarin we uitzoeken hoe data over rendement en data die relevant zijn voor duurzaamheidsverslaggeving verzameld en ontsloten kunnen worden en welke BI-tools geschikt zijn om die data te visualiseren en te analyseren. Het doel is ambitieus: een stappenplan ontwikkelen dat business intelligence in bijna alle logistieke bedrijven praktisch haalbaar maakt. Over twee jaar ronden we het project af, zodat we klaar zijn voor de vele vragen die naar verwachting vanaf 2025 op de sector afgevuurd zullen worden.
Ondertussen werken we in parallel aan andere roadmaps, onder meer rond circulaire economie en green supply chains. De interesse voor dat laatste onderwerp is door de stijgende brandstofprijzen alleen maar toegenomen. Het is een voorsmaakje van wat onze sector te wachten staat wanneer we deel zullen uitmaken van het emissiehandelssysteem (ETS). De duurzame transitie is voor de logistieke sector een must om te overleven, dat staat vast. Ik ben blij dat we met de start van BILOG nu de eerste stap zetten om onze CO2-emissies en andere duurzame KPI’s in kaart te brengen.