Plus “Transport over water vermindert de logistieke stress”

Dagelijks staan duizenden vrachtwagens op de Vlaamse wegen in de file. Er is nochtans een alternatief. Met meer dan 1.000 kilometer bevaarbare waterwegen zijn de meeste Vlaamse bedrijven goed bereikbaar via rivieren en kanalen. Hoe kan de binnenvaart het huidige mobiliteitsprobleem oplossen? Twee bedrijven tonen wat ze daarbij winnen. 

Eline Van Assche | 7 november 2015
Haven Van Genk Ld 3592 Zw1

“We weten wanneer onze vrachtwagens vertrekken, maar niet wanneer ze zullen aankomen.” Deze frustratie is in zowat elk Vlaams transportbedrijf te horen. Files, brandstofprijzen en kilometerheffingen maken het goederenverkeer over de weg almaar duurder. Daarom onderzoeken steeds meer bedrijven alternatieven. Onder hen de Leuvense handelaar in bouwmaterialen André Celis nv en de in Wielsbeke gevestigde fabrikant van gipsblokken en -platen Isolava. Beide bedrijven vervoeren al jaren grondstoffen en afgewerkte materialen met binnenvaartschepen. 

Bier en bouwmateriaal 

André Celis handelt in bouwmaterialen, en recycleert en bewerkt natuursteen. Voor de aanlevering van ruwbouwmaterialen koos het bedrijf resoluut voor de binnenvaart. Twee keer per maand vaart een schip gevuld met gips of cement van Jupille naar Leuven. Nick Celis, zaakvoerder van het bedrijf: “Jaarlijks vervoeren we 30.000 ton verpakte bouwmaterialen over het water. Zodra de lading gelost is, keert het schip terug. Maar omdat leegtransporten duur en inefficiënt zijn, gingen we op zoek naar een partner. Die vonden we bij AB Inbev. Heel geregeld vertrekt ons schip in Leuven met een lading bierbakken en keert het terug met bouwmaterialen. Die combinatie maakt het vaartraject rendabel voor beide bedrijven.” 

Isolava bekijkt het anders. Het bedrijf gebruikt verschillende binnenvaartschepen, waaronder een uniek kraanschip. Patrick Knudde, Operations Manager: “Zo vaart er maar eentje in België. We kunnen het schip laden en lossen zonder heftruck in het ruim of kranen op de kaai. Uiteraard hebben we met deze investering een risico genomen, maar we zijn ervan overtuigd dat we het bedrijf er op termijn rendabeler mee zullen maken.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.