Plus “Transitie naar klimaatneutrale economie creëert 1,2 miljoen extra jobs tegen 2030”

De transitie naar een klimaatneutrale economie kan in Europa 1,2 miljoen extra jobs opleveren en zo een verdere economische groei in de Europese Unie bewerkstelligen. Dat stelt een nieuw rapport van de Europese Commissie.

Ellen Vervoort | 5 juli 2019
Solar Panels 1794467 1280

Volgens een jaarlijkse analyse van de arbeidsmarkt en sociale ontwikkelingen (ESDE-rapport) door de Europese Commissie, levert de transitie naar een klimaatneutrale maatschappij 1,2 miljoen jobs op tegen 2030. Tegen 2050 loopt dat cijfers zelfs op tot 2 miljoen. Er zullen voornamelijk nieuwe arbeidskrachten nodig zijn in de bouwsector, de productie van hernieuwbare materialen, ICT- en andere dienstensectoren – voornamelijk jobs met een gemiddeld loon.

Innovatie en sociale investeringen

In haar rapport waarschuwt de Europese Commissie haar lidstaten voor de weerslag die de noodzakelijke transitie zal hebben op sectoren, bedrijven en regio’s die vandaag nog sterk gelinkt zijn aan fossiele brandstoffen. Die zullen in de toekomst verdwijnen. Overgangsmaatregelen als inkomenssteun en het herverdelen van hogere energiebelastingen over de hele samenleving, zijn in dat geval onmisbaar.

De Europese Commissie beschrijft in het rapport bovendien een aantal beleidsopties waarvan zowel de huidige als toekomstige generaties kunnen profiteren. Zo moet de EU investeren in innovatie en de vaardigheden van haar werknemers. “Bedrijven die vandaag al het best presteren, investeren in opleidingen en kwalitatieve werkomstandigheden”, klinkt het. Ook sociale investeringen zoals kinderopvang en betaalbare woningen, helpen Europeanen om hun potentieel op de arbeidsmarkt te vergroten.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.