Toyota test wagen met zonnepanelen

Met zonnepanelen op de motorkap, het dak en de achterklep wil Toyota de actieradius van zijn elektrische wagens vergroten. De Japanse autofabrikant start eind juli met testritten op de weg.

Ellen Vervoort | 9 juli 2019
20190704 01 10
Toyota

In 2016 bracht Toyota zijn eerste auto met zonnepanelen op de markt: de hybride Toyota Prius. Maar die zonnepanelen op het dak hebben slechts 180 watt vermogen en leveren daardoor alleen energie aan de airconditioning en het navigatiesysteem van de wagen. Bovendien laadt de batterij enkel op als de auto stilstaat.

Dat is bij dit nieuwe prototype anders. Op de nieuwe Prius liggen zonnepanelen op het dak, de motorkap en de achterklep. Samen hebben ze een vermogen van 860 watt, met een rendement van 34 procent. Daardoor kan de wagen na één dag opladen minstens 45 kilometer elektrisch afleggen. Bovendien kan de batterij opladen met zonne-energie terwijl de auto rijdt.

Grotere markt

Met dit nieuwe prototype wil Toyota onderzoeken hoe zonnebatterijen de actieradius en efficiëntie van elektrische wagens kunnen vergroten. Het doel? Naar eigen zeggen wil de autofabrikant een nieuwe markt voor laadsystemen op zonne-energie creëren waarvan ook de mobiliteitssector gebruik kan maken. Daarvoor werkt Toyota samen met consumentenelektronicabedrijf Sharp en de Japanse nationale onderzoeksinstelling NEDO.

Door met zonnepanelen en plug-in elektrische wagens aan de slag te gaan, volgt Toyota trouwens in de voetsporen van het Zuid-Koreaanse Hyundai.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!