Plus Totaal elektriciteitsverbruik in België vorig jaar licht gedaald

Het stroomverbruik in ons land is vorig jaar gedaald tot het laagste peil in vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van hoogspanningsnetbeheerder Elia. We produceerden ook een record aan hernieuwbare energie, maar de kerncentrales bleven het meeste bijdragen aan onze elektriciteitsproductie.

Elke Doms | 8 januari 2020
Hoogspanning

In 2019 verbruikten we in totaal 84,7 terrawattuur stroom, tegenover 87,5 in 2018. Elia vermoedt dat de daling te danken is aan een verbeterde energie-efficiëntie. Of er sprake is van een trendbreuk, is uiteraard nog koffiedik kijken, maar Elia verwacht alvast van niet. Zij denken dat het verbruik opnieuw zal stijgen als elektrisch rijden echt doorbreekt.

Record aan groene stroom

Uit de cijfers van Elia blijkt verder dat 2019 een recordjaar was voor groene stroom in ons land. Er werd in totaal zo’n 11,75 terrawattuur geproduceerd. Dat is een stijging van 17 procent tegenover 2018, vooral dankzij de toegenomen capaciteit aan offshore windenergie. December was de sterkste maand. Toen was 16 procent van de elektriciteitsproductie in België afkomstig uit hernieuwbare bronnen – een record.

Overschot

De kerncentrales waren nog altijd goed voor bijna de helft van onze elektriciteit. De voorbije jaren lag hun aandeel veel lager, onder meer door het lange stilliggen van de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2. Dat had onder meer als gevolg dat België in 2018 nog 20 procent stroom moest invoeren uit het buitenland. In 2019 was daar geen sprake meer van: de Belgische stroomproductie kwam uit op een netto-overschot van 2,1 procent. Die werd vooral uitgevoerd naar Groot-Brittannië.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.