Tony’s Chocolonely transparant over kinderarbeid in duurzaamheidsverslag

Moet je in je duurzaamheidsverslag controversiële topics aansnijden? Het korte antwoord is: ja. Tony’s Chocolonely geeft alvast het goede voorbeeld. Zij geven aan dat ze vorig jaar weer meer cases van kinderarbeid in hun toeleveringsketen hebben ontdekt.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Dit zijn de meest gelezen artikels van 2022
Inès Aoun | 16 februari 2022
1116362294 Compressed

Bedrijven en organisaties hebben het graag over waar ze goed in zijn. Maar op het vlak van duurzaamheid moeten velen nog enkele (grote) hordes nemen. Katelijne Norga, contentstrateeg bij Pantarein en hoofdredacteur van Susanova: “Daarover moet je transparant zijn in je duurzaamheidsverslag, anders kom je niet geloofwaardig over. Zeker controversiële topics waarvan vrijwel iedereen weet dat er nog veel werk aan de winkel is, zoals de cacaoteelt, mag je niet uit de weg gaan. Geef aan wat je tot nu toe hebt gedaan om het probleem aan te pakken, hoe je een versnelling hoger zult schakelen en wat het einddoel is.”

Niet 100%

Dat is precies hoe Tony’s Chocolonely het aanpakt. Slaven- en kinderarbeid de wereld uithelpen is hun raison d’être, maar ze geven grif toe dat ze daar nog niet helemaal in slagen. in hun duurzaamheidsverslag staat te lezen dat het aantal kinderen dat in de cacaoplantages van hun partnercoöperaties actief is, vorig jaar weer is gestegen. Tot 1701 om precies te zijn. Dat is natuurlijk geen goed nieuws, maar door er transparant over te communiceren, leggen ze aan hun klanten rekenschap af.

Globale tendens

Het nieuws – dat ze ook op hun website hebben bekendgemaakt - weerspiegelt helaas de globale tendens. Uit de Cocoa Barometer, waaraan ook Oxfam, Rikolto en ABVV-Horval hebben meegewerkt, blijkt dat het aantal kinderen dat in Ivoorkust en Ghana – de grootste cacaoproducenten ter wereld – in precaire omstandigheden werkt is gestegen. Driekwart van de kinderen die in de Ivoriaanse cacaoplantages werken, wordt blootgesteld aan gevaarlijke omstandigheden. In Ghana gaat het om twee derde.

Sommige kinderen en volwassenen worden bovendien gedwongen om te werken op de plantages. Volgens de Global Slavery Index van 2019 werken zo’n 16.000 kinderen en 14.000 volwassenen als slaven. Naast kinder- en slavenarbeid wordt cacao ook gelinkt aan ontbossing en aan een slechte verloning voor de cacaoboeren. Je leest er meer over in het artikel ‘Cacao wordt stap voor stap duurzamer’.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!