Toilet recycleert urine van bezoekers Blaarmeersen

Deze zomer recycleert het toilet ‘The Place To Pee’ het plasje van bezoekers in de Blaarmeersen. Dankzij een innovatieve technologie wordt de urine verwerkt tot ontsmettend spoelwater en tot meststoffen voor de landbouw. Het project krijgt de steun van het Gentse speerpuntenfonds.

Inès Aoun | 7 juli 2021
395628 The Place To Pee 6 024E56 Original 1625489416

In het circulaire toilet vloeit de urine niet automatisch naar het riool, maar wordt die via de innovatieve Uridis-technologie gescheiden en verwerkt. Pieter Naert, manager Hydrohm, spin-off van de UGent: "Urine laten wegspoelen is zonde want het bevat waardevolle stoffen die ook de waterzuivering belasten. Bovendien verbruikt het spoelen van toiletten veel water. Daarom ontwikkelden we een zuiveringstechnologie waarmee we fosfor en stikstof uit de urine halen, die we gebruiken als meststoffen in de landbouw. Daarnaast produceren we ontsmettend spoelwater uit urine, water en groene stroom."

Het demonstratieproject in de Blaarmeersen past in de Gentse ambitie om koploper te zijn in cleantech en circulaire economie. Daarvoor richtte het Gentse stadsbestuur een speerpuntenfonds van 4,8 miljoen euro op.

Het demonstratieproject ‘The Place To Pee’ is een samenwerking tussen Hydrohm, Laufen Bathrooms, Universiteit Gent, ESA, MELiSSA, CAPTURE, Spraying Systems Co., Verhaert, TECE, COSMIC, Farys en de Stad Gent.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!