Tien goede praktijken om steden voor te bereiden op de klimaatverandering

Adviesbureau Sweco heeft een rapport uitgebracht waarin het tien tips geeft om steden beter en sneller voor te bereiden op de klimaatverandering. Dat is nodig, want slechts een op de vier Europese steden heeft een klimaatadaptatieplan opgesteld.

Inès Aoun | 3 november 2020
Parijs Sweco

Zuid-Frankrijk en Noord-Italië werden onlangs getroffen door de ergste overstromingen in meer dan 100 jaar. Wetenschappers verwachten dat we de komende decennia steeds vaker geconfronteerd zullen worden met extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatopwarming.

Uit onderzoek blijkt echter dat slechts 26 procent van de Europese steden een klimaatadaptatieplan heeft opgesteld. Om steden op weg te helpen om zich beter te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, heeft adviesbureau Sweco een nieuw rapport gelanceerd.

Goede praktijken

Experts van het adviesbureau identificeerden met welke uitdagingen stadsplanners te maken krijgen wanneer ze klimaatadaptieplannen uittekenen. Zo vinden ze geen weerklank bij bepaalde organisaties of is de wetgeving incompatibel met de plannen.

Om die obstakels uit de weg te ruimen, ging Sweco op zoek naar tien goede praktijken in Europese steden. In Rotterdam bijvoorbeeld is de connectiviteit tussen innovatieve blauw-groene daken en de openbare waterpleinen op straatniveau een belangrijk onderdeel van adaptieve planning voor extreme weersomstandigheden. Berlijn hanteert dan weer een gesplitste factuur voor de lozing van regen- en afvalwater en investeert het vrijgekomen budget in grootschalige en kleinschalige aanpassingsinterventies. En in Barcelona wil men met het Trees Masterplan de EU-minimumnormen overschrijden voor toegang tot groene ruimte per inwoner.

Alarmbel

Het rapport is bedoeld als een inspiratiegids voor steden om hun klimaatadaptatieplan op te stellen. Tegelijkertijd luidt Sweco ook de alarmbel. Het adviesbureau roept steden met een adaptatieplan op om een versnelling hoger te schakelen. Veel steden voeren maatregelen in die pas op lange termijn een effect hebben. Zo hebben Parijs of Londen aangekondigd om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Maar volgens Sweco is het cruciaal dat we nu handelen om de veerkracht, duurzaamheid en welvaart van onze steden te beschermen.

Alle goede praktijken zijn terug te vinden in het rapport van Sweco.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!