Thor Park is eerste regelluwe zone voor energie

Thor Park, het wetenschaps- en technologiepark op het voormalige mijnterrein van Waterschei-Genk, wordt de allereerste regelluwe zone voor energie van Vlaanderen. Het Vlaams Parlement heeft het decreet unaniem goedgekeurd.

Lien Moris | 15 mei 2020
Thor Park Genk
In de gebouwen van EnergyVille op Thor Park ontwikkelen onderzoekers van de KU Leuven, VITO, imec en de UHasselt met duurzame energieoplossingen.
© Stad Genk

In een regelluwe zone krijgen onderzoekers tijdelijk de toestemming om nieuwe technieken of toepassingen op het vlak van energie uit te testen. De Vlaamse Regering beoordeelt project per project of een zone in aanmerking komt.

“De erkenning van Thor Park als regelluwe zone laat toe om inzichten te verwerven die het energiebeleid zullen ondersteunen. Er kan geëxperimenteerd worden met technologische innovaties van, met en voor Vlaamse bedrijven zonder regelgevende belemmeringen. Op die manier kan Vlaanderen zich internationaal positioneren als toonbeeld van innovatie op het gebied van energie”, zegt Ronnie Belmans, CEO van Campus EnergyVille.

EnergyVille, een samenwerkingsverband tussen de KU Leuven, VITO, imec en de UHasselt rond duurzame energieoplossingen, heeft zijn onderzoekgebouwen op Thor Park. Het techpark is gericht op bedrijven en kennisinstellingen gespecialiseerd in slimme energie en slimme maakindustrie.

Anticiperen op veranderend energiesysteem

Met de erkenning als regelluwe zone wordt het startschot gegeven voor allerlei experimenten om ons energiesysteem klaar te stomen voor de toekomst. In lijn met het Europese beleidspakket voor energie, het Clean Energy Package, ligt de focus op energiegemeenschappen. Dat zijn lokale community's van gebruikers die energie opwekken, afnemen en opslaan los van het bestaande net.

Er zal onder meer onderzoek worden gevoerd naar nieuwe energiediensten met het oog op een betere lokale integratie en uitwisseling van (hernieuwbare) energie. Binnen de regelluwe zone is het doel om lokaal zoveel mogelijk hernieuwbare energie te produceren en overschotten efficiënt uit te wisselen.

Daarnaast zullen de onderzoekers experimenteren met een innovatief thermisch netwerk om hernieuwbare energiebronnen optimaal te integreren. Het verbruik van de warmtepompen op de site kan bijvoorbeeld afgestemd worden op pieken in zonne- en windenergie om gelijktijdig warmte en koude te produceren, op te slaan en daarna efficiënt in te zetten waar nodig.

Tot slot worden innovatieve ‘DC-netten’ of gelijkstroomverbindingen ingezet. Momenteel werkt het elektriciteitsnet op wisselspanning, terwijl zonnepanelen, batterijen, led-verlichting, computers … op gelijkstroom werken. Je hebt dus adapters of omvormers nodig, met de nodige verliezen tot gevolg. EnergyVille experimenteert al langer met gelijkstroom in een van zijn gebouwen, dat willen ze nu verder doortrekken. De ambitie is om de nodige technische oplossingen en reglementen uit te werken en te testen, zodat fabrikanten gestandaardiseerde en veilige producten op de markt kunnen brengen.

Bron: thorpark.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!