The Ocean Cleanup kiest opnieuw het ruime sop

Op de Grote Oceaan is de veelbelovende plasticvanger The Ocean Cleanup aan een tweede poging toe. De drijvende arm was enkele maanden in reparatie.

Kathleen Van Goethem & Fran Herpelinck | 24 juni 2019
Toc System001 Mission Deployed1 1920X1279
© The Ocean Cleanup

Vorig jaar werd de opruiminstallatie al een eerste keer op zee gestuurd, maar dat bleek al snel een tegenvaller. De drijvende plasticvanger bewoog te langzaam en hield het verzamelde plastic niet vast. Ook was er sprake van materiaalmoeheid. Na enkele maanden van reparaties voer The Ocean Cleanup vanuit de haven van het Canadese Vancouver deze week opnieuw uit.

Drijvende vuilnisbelt

De plasticvanger zal eerstdaags terug actief zijn tussen Hawaï en Californië, waar in de ‘Great Pacific Garbage Patch’ naar schatting 1,8 biljoen stukken plastic drijven. Deze drijvende vuilnisbelt ligt verspreid over 1,6 miljoen vierkante kilometer, wat overeenkomt met vijftig keer de oppervlakte van België.

The Ocean Cleanup werd vijf jaar geleden bedacht door de Nederlandse student Boyan Slat. Met behulp van wind, golven en stromingen drijft een plasticvanger van 600 meter lang naar de plaatsen met de hoogste afvalconcentratie. Onder de vangarm hangt een gordijn dat het afval tot drie meter diep kan tegenhouden. Op termijn wil The Ocean Cleanup zestig van deze installaties de Stille Oceaan opsturen, om elke vijf jaar de plasticsoep met de helft te verkleinen. Het opgehaalde plastic wordt vervolgens geanalyseerd en door recyclagebedrijven verwerkt tot duurzame producten.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!