Plus Tetra Pak gaat voor vollédige recyclage van drankverpakkingen

Vergis u niet: drankverpakkingen die u thuis sorteert, worden niet volledig gerecycleerd. Kleine delen plastic en aluminium blijken lastige restfracties. Tegen 2025 willen de Zweedse verpakker Tetra Pak en het Franse milieubedrijf Veolia alle Europese drankkartons vollédig gaan hergebruiken.

Fran Herpelinck | 20 november 2018
Tetra Pak
Tetra Pak

Een drankkarton bestaat gemiddeld uit ongeveer 75 procent karton, 20 procent plastic en 5 procent aluminiumfolie. De papiervezels die bij recyclage worden teruggewonnen, zijn een geknipte circulaire grondstof. Vermengd tot pulp worden ze opnieuw papier of karton. Een kwart van de klassieke drankverpakking bezorgt afvalverwerkers echter hoofdbrekens. Plastic en aluminium kunnen wel degelijk verwerkt worden, maar dat gebeurt veelal niet. Omdat er voorlopig niet veel nieuwe toepassingen zijn voor de plasticpolymeren of het verwerkte aluminium, ook PolyAl genoemd, zijn gespecialiseerde firma’s niet van nabij betrokken. Voor beide restfracties is er dus weinig schaalvoordeel.

Partners aan boord

Daar wil Tetra Pak samen met Veolia verandering in brengen. Tegen 2025 hopen ze alle drankkartons die binnen de Europese Unie worden ingezameld volledig te kunnen recycleren, inclusief plastic en aluminiumfolie. In samenwerking met gespecialiseerde bedrijven willen de partners nieuwe, hoogwaardige toepassingen vinden voor de recyclage ervan. “Alle materialen uit drankkartons kunnen in principe volledig worden gerecycleerd tot iets nieuws en nuttigs. Onze benadering houdt een samenwerking in met een groot aantal partners in de hele waardeketen. De uitdaging in de EU bestaat erin schaalvoordelen te creëren en vooral van PolyAl hoogwaardige secundaire materialen te maken”, zegt Lisa Ryden, Recycling Director van Tetra Pak.

Na Europa, de wereld?

Het partnerschap tussen het Zweedse Tetra Pak en het Franse Veolia richt zich in de eerste plaats op de Europese markt, maar zal later ook wereldwijd uitgebreid worden. Laurent Auguste, Senior EVP Development, Innovation & Markets, Veolia: “We zullen een milieuvriendelijke en economisch duurzame oplossing ontwikkelen voor het recycleren van PolyAl, eerst in de EU en daarna in Azië, om de inzameling, technologie en processen te verbeteren."

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.