Testtraject voor zelfrijdende auto’s op Vlaamse snelwegen

De komende drie jaar zal er op de Vlaamse snelwegen een testomgeving uitgebouwd worden voor zelfrijdende wagens. Op een teststrook op de E314/E34 zullen slimme, geconnecteerde en coöperatieve auto’s informatie uitwisselen met elkaar en hun omgeving om het verkeer veiliger en filevrij te maken.

Koen Van Laer | 20 maart 2018
Highway 2606937 1920

Het testtraject kadert in twee overkoepelende projecten, namelijk het Europese CONCORDA, wat staat voor ‘Connected Corridor for Driving Automation’, en het Vlaamse ‘Smart Highway’.

In het Europese CONCORDA-project worden in vijf landen, waaronder België, testsites uitgebouwd van sterk verschillende aard, gaande van snelwegen met druk verkeer tot regionale wegen. De uitbouw wordt verzorgd door zesentwintig partners, bestaande uit autofabrikanten, telecombedrijven, wegbeheerders en onderzoeksinstellingen. In België ligt de focus op de snelwegen. De testsite, zal dan ook uitgebouwd worden over 20 tot 30 km op de E313/E34, met een mogelijke uitbreiding over de Antwerpse ring en de Turnhoutsebaan.

Begin 2018 startte het gelijklopende ‘Smart Highway’-project, een initiatief van de Vlaamse overheid dat sterk aanleunt bij het werk in het CONCORDA-project.

Highway chauffeur

Imec coördineert de uitbouw van de testsite hier in Vlaanderen. De nadruk ligt op de ‘highway chauffeur’, te vergelijken met een zeer geavanceerde cruise control. De auto zal niet alleen communiceren met andere wagens, maar ook met de weginfrastructuur. Zo wordt automatisch rekening gehouden met snelheidsbeperkingen, wordt de chauffeur ruim op voorhand en in real time gewaarschuwd voor wegenwerken, obstakels, stilstaande wagens, naderende ambulances, enzovoort.

Mens en machine

Een andere focus is het ‘coöperatief autonoom rijden’, wat staat voor een samenwerking tussen mens en machine tijdens het rijden en bij het uitvoeren van manoeuvres. Zo zullen voertuigen minder bruusk remmen, vlotter van baanvak veranderen of dichter bij elkaar rijden dan wanneer de volledige controle bij de bestuurder ligt. In Nederland, waar het CONCORDA-project ook loopt, gelooft men sterk in dit concept voor vrachtverkeer, dat zich dan onder de vorm van colonnes van dicht op elkaar rijdende vrachtwagens over de snelweg kan bewegen.

Draadloze communicatie

Om dit alles tot een goed einde te brengen zullen er ‘roadside units’ geplaatst worden, die draadloze communicatie met de projectauto’s mogelijk maken. Die units kunnen bovendien uitgerust worden met sensoren om de weersomstandigheden en de staat van de weg op te volgen. De projectauto’s zullen voorzien zijn van camera’s, sensoren, radars en lidars om tests te kunnen uitvoeren. Gewone auto’s kunnen vrij eenvoudig omgeturnd worden tot een projectauto, door er een ‘onboard unit’ met sensoren en een radiomodule in te plaatsen.

Eén van de risico’s van een zelfrijdende auto is dat de bestuurder, door zijn beperktere rol, een groter risico loopt om in slaap te vallen. Daarom werkt imec momenteel ook aan sensoren die in het dashboard kunnen worden geïntegreerd om onder meer de hartslag en ademhaling van de bestuurder te meten. Doordat de auto ook die menselijke parameters continu in het oog houdt, blijft de veiligheid gevrijwaard.

Bronnen: Imec, CarFix, ERTICO

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!