Plus Tesla mikt op ‘herlaadrevolutie’

Bij de voorstelling van zijn nieuwe model Y onthulde de Amerikaanse wagenproducent Tesla een update voor het Supercharge-herlaadnetwerk. De verwachte standaard: 250 kilowatt, of een herlaadcapaciteit van 1.600 kilometer per uur.

Fran Herpelinck | 20 maart 2019
Urban Supercharger
Tesla

In het hoofdkwartier in Palo Alto stelde topman Elon Musk vorige week donderdag het nieuwe Tesla-model Y voor, een compacte crossover-SUV, die vanaf volgend jaar beschikbaar wordt. In één adem lanceerde Musk ook een update van de Tesla-herlaadstations.

Naast de elektrische voertuigen zelf, kan het Amerikaanse Tesla bogen op een eigen herlaadnetwerk dat wereldwijd alsmaar groter wordt. Was de standaardcapaciteit daarvan tot voor kort nog 75 kilowatt, dan slaagde Tesla er intussen in om dat laadvermogen fors op te trekken naar 250 kilowatt. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het Californische Palo Alto, waar nieuwe aanpassingen van Tesla altijd eerst worden uitgerold. In eigen land tellen we elf ‘Supercharge’-laadstations, waarvan de capaciteit tussen 75 en 120 kilowatt varieert. Wereldwijd wil Tesla die capaciteit nu optrekken naar een standaard van 250 kilowatt.

Krachtige verdeelstations

De vernieuwde Superchargers krijgen daarvoor extra stroom toegezonden vanuit de verdeelstations die de laadpunten aansturen. Concreet: per vier laadpunten wil Tesla in alle landen waar het actief is een verdeelstation van 1 megawatt voorzien, waarvan de lading gesplitst kan worden in vier maal de gewenste 250 kilowatt. Dat betekent een forse investering voor Tesla, evenals een technologische en logistieke uitdaging. Momenteel hanteert het veelal verdeelstations van 145 kilowatt, die hun stroom verdelen over twee laadpunten.

Investeringsgolf

Aan een herlaadcapaciteit van 250 kilowatt kunnen Tesla-wagens volgens het bedrijf op een uur voldoende stroom tappen om 1.600 kilometer te kunnen rijden. Topman Musk lichtte toe dat het herlaadnetwerk nu sneller dan ooit zal worden uitgebouwd. “We zijn op dat vlak bewust op de rem gaan staan, in afwachting van deze nieuwe update. Nu we deze in handen hebben, hopen we tegen volgend jaar al gevoelig meer infrastructuur te kunnen voorzien. Ook al kunnen we in de toekomst wellicht nog meer capaciteit aanbieden: deze update is voor ons een doorbraak.”

Insiders verwachten dat het vernieuwde laadnetwerk ook de loper zal uitrollen voor de elektrische trucks die Tesla produceert. Vanaf volgend jaar zet het bedrijf een testtraject op voor elektrisch vrachtvervoer tussen de staten Californië en Nevada. De trucks hebben een verwachte autonomie van 480 à 800 kilometer.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.