Tesla krijgt concurrentie van Duitse autoconstructeurs

Tesla krijgt stevige concurrentie. Vanaf 2019 brengen tal van autoconstructeurs, waaronder de Duitse premiummerken Mercedes, Audi, BMW en Volkswagen, elektrische modellen op de markt.

Lien Moris | 6 september 2018
P90320651 High Res Bmw Visioninext Comi 1
BMW stuurde onlangs een teaser de wereld in van de elektrische crossover Vision iNext.
© BMW Group

Tesla, dat een wereldwijd marktaandeel van 12 procent bezit in het volelektrische segment, zou nog zeker enkele jaren marktleider blijven. Maar verschillende autoconstructeurs zitten de Amerikaanse producent op de hielen.

Mercedes EQC: Deze terreinwagen (SUV) werd dinsdag gepresenteerd op een event in Stockholm en kondigt een hele reeks EQ-modellen aan. Mercedes (Daimler) zal de komende jaren meer dan 10 miljard euro investeren in de uitbreiding van de EQ-reeks en meer dan 1 miljard in de wereldwijde batterijproductie.

Audi e-tron: De vestiging Audi Brussels is deze week begonnen met de productie van de e-tron, het eerste volledig elektrische model van Audi. Op de site is een eigen batterijproductie opgestart.

BMW Vision iNext: BMW stelt binnenkort een prototype voor van zijn elektrische crossover Vision iNext, die nog in de testfase zit. Het voertuig zou pas in 2021 op de markt komen. BMW belooft twaalf volledig elektrische wagens en dertien plug-inhybrides tegen 2025.

Volkswagen I.D.: Volkswagen – dat na dieselgate zijn imago flink moet bijschaven – trekt de komende jaren meer dan 60 miljard euro uit voor de ontwikkeling van liefst driehonderd elektrische modellen. Het eerste model van de volledig elektrische I.D.-reeks gaat eind 2019 in productie.

Europees laadnetwerk

Een aantal Duitse autobouwers en het Amerikaanse Ford hebben eerder al de handen in elkaar geslagen om een gezamenlijk netwerk van laadpunten uit te bouwen. Tegen 2020 moeten er vierhonderd snellaadstations langs de Europese autowegen staan. Ook op die manier benen de fabrikanten Tesla bij, dat een eigen netwerk van snelladers heeft in heel Europa.

Risico op jobverlies

De Europese autofederatie ACEA waarschuwt voor groot banenverlies bij een geforceerde push richting volelektrische wagens (BEV's). Ze baseert zich daarvoor op een rapport van FTI Consulting. De productie en het onderhoud van BEV's is minder arbeidsintensief, klinkt het. Bovendien moet men erop bedacht zijn dat er banen zullen sneuvelen als de autobatterijen niet in de EU geproduceerd worden, maar geïmporteerd worden. ACEA pleit daarom voor een meer geleidelijke overgang naar uitstootvrije auto's, zodat de toeleverende industrie zich kan aanpassen.

Binnenkort stemt het Europees Parlement over de nieuwe uitstootnormen in de autosector. De Europese Commissie wil de CO2-uitstoot met 30 procent zien dalen tussen 2021 en 2030. “Te strenge uitstootnormen, net als onrealistische verkoopquota voor volelektrische auto's, kunnen tot serieuze structurele problemen leiden in heel de EU”, aldus Erik Jonnaert, secretaris-generaal van de ACEA.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!