Telecomgroep Proximus is early adopter onderbouwde klimaatinspanningen

Telecomgroep Proximus besliste in 2015 om zijn klimaatdoelstellingen te laten valideren door het Science-Based Targets-initiatief (SBTi). Het is daarmee in België een van de early adopters van de wetenschappelijk onderbouwde aanpak.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine april 2020
Tom Wolfs | 24 maart 2020
Proximus
Voor de activiteiten in België is de elektriciteit die Proximus verbruikt volledig afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen.

Philippe Deconinck, manager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij het autonome overheidsbedrijf: “We namen die beslissing kort na de klimaatconferentie in Parijs. Op dat moment hadden we ons totale energieverbruik en onze CO2-uitstoot tot 2025 al in kaart gebracht, dus konden we snel schakelen en een dossier met targets indienen. In 2016 werden onze doelstellingen gevalideerd. Dat maakte van ons de eerste telecomoperator ter wereld met science-based targets.”

Directe en indirecte emissies

De klimaatinspanningen van Proximus situeren zich in drie domeinen of scopes. “Voor de eerste scope – onze eigen directe emissies – willen we de uitstoot van broeikasgassen tussen 2015 en 2025 doen dalen met 30 procent, nadat die in de periode 2007-2015 al met 70 procent afnam. We zetten onder andere in op minder gebouwoppervlakte en duurzame mobiliteit. Zo proberen we onze medewerkers uit de files te halen door ze een mobiliteitsbudget aan te bieden in plaats van een parkeerplaats. We vergroenen ook ons wagenpark door over te schakelen op alternatieve brandstoffen en zuinigere voertuigen.”

Voor de activiteiten in België is de elektriciteit die Proximus verbruikt volledig afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. De doelstellingen in scope 2 gaan daarom vooral om het terugschroeven van dat verbruik, bijvoorbeeld door technische installaties voor telefonie en internet onder te brengen in kleine containers in plaats van in een groot gebouw.

Op de goede weg

Wat de derde scope betreft – de emissies die ontstaan bij leveranciers en eindgebruikers – streeft het bedrijf naar een uitstootreductie van 50 procent tussen 2014 en 2040. “Een van de pijlers in die scope zijn de producten die bij onze klanten terechtkomen, zoals modems, decoders en smartphones. Die moeten zo efficiënt mogelijk zijn, zodat ze minder verbruiken en de elektriciteitsfactuur voor onze klanten daalt. In het algemeen zijn we op de goede weg om onze targets te halen.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!