Plus Technologie in de maak: petflessen worden auto-onderdelen

Ierse wetenschappers van de Universiteit van Limerick zijn erin geslaagd om het plastic van petflessen om te vormen in hoogwaardig composietmateriaal, dat onder meer in de autosector steeds populairder wordt.

Fran Herpelinck | 7 februari 2019
Adobe Stock 10359498

Volgens het Irish Composites Centre van de Universiteit van Limerick zijn composieten, vezelrijke kunststoffen, een oplossing met meerwaarde voor het globale plasticprobleem. Recent ontwikkelden wetenschappers van het centrum een techniek om petplastic, een polyester die veelal voor plastic flessen gebruikt wordt, om te zetten in hoogwaardig composietmateriaal. Deze composieten hebben veel mogelijke toepassingen, maar zijn volgens de onderzoekers bij uitstek geschikt voor de auto-industrie, voor de fabricage van lichtere auto’s en tractoren.

Licht, sterk, circulair

Het petplastic wordt vermalen via een techniek die de naam ‘SerPET’ kreeg. De kleine plasticdeeltjes worden in vezels gesponnen, de bouwstof voor het composietmateriaal. Technische troef is het gewicht van de composieten, die met een gelijke sterkte een stuk minder wegen dan traditionele materialen zoals staal of aluminium. Bovendien zijn de composieten na gebruik makkelijk afbreekbaar om opnieuw als grondstof te dienen.

Prijskaartje

De techniek staat nog in zijn kinderschoenen, maar dankzij verschillende geldschieters wil het Composites Centre naar eigen zeggen snel opschalen en mee werk maken van marktklaar composietmateriaal voor auto’s, tractoren of grasmachines. Steeds vaker gebruiken autofabrikanten composieten om wagens lichter en dus brandstofzuiniger te maken. Struikelblok is de hoge prijs van composietmateriaal: niet alleen van het materiaal zelf, maar ook van noodzakelijke aanpassingen aan de assemblagelijnen.

Afvalprobleem

Walter Stanley, directeur van het Composites Centre, legt uit dat het Ierse plasticprobleem een bijzondere bron van motivatie vormt. Per inwoner produceert het land jaarlijks 61 kilogram aan plasticafval, meteen het hoogste cijfer in Europa. “Ierland heeft een intrieste reputatie als het op plasticafval aankomt. Met deze techniek willen we plastic flessen opnieuw omvormen in een waardevolle grondstof, wat recyclage aanmoedigt. En mensen hopelijk ontmoedigt om afval te dumpen of te verbranden”, aldus Stanley.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.