Elektrische bussen in Kenia een succes, Rwanda volgt

BasiGo, verdeler van elektrische bussen, bouwt verder op het succes in Kenia. In 2025 wil het bedrijf 200 van zijn bussen zien rijden in buurland Rwanda. Met de hulp van betaalplannen en lease-opties wil BasiGo de transitie naar elektrisch openbaar vervoer versnellen.

Tine Steens | 10 november 2023
Elektrische Bussen In Kenia En Rwanda
© image by wirestock on Freepik

Momenteel beschikt China over de meeste elektrische bussen op de baan. Maar opladen met groene of grijze stroom is ook een belangrijke duurzaamheidsfactor. Iets meer dan 50 procent van de Chinese elektriciteit wordt opgewekt zonder fossiele brandstoffen. In Kenia wordt 80 procent van de elektriciteit opgewekt met hernieuwbare energie. Een elektrische bus spaart daar dus nog meer CO2 uit dan in China. Kenianen zijn bovendien bij de meest fervente openbaarvervoergebruikers ter wereld. E-mobility startup BasiGo wil op die gunstige omstandigheden inspelen om het openbaar vervoer in Kenia in snel tempo te elektrificeren.

BasiGo begon daarom in maart 2022 met de import van twee elektrische bussen van de Chinese fabrikant BYD. De twee exemplaren legden in hun eerste dienstjaar meer dan 135.000 kilometer af met slechts twee dagen uitval voor onderhoud. Ondertussen heeft BasiGo nog meer BYD bussen geïmporteerd, waarbij de assemblage in Kenia gebeurde. Afgelopen zomer lanceerde het zelfs een nieuw model, de E9 Kubwa, ontworpen voor en door Kenianen. Vanaf eind dit jaar zouden de bussen ook in Kenia geproduceerd worden. Nu plant BasiGo uitbreiding naar Rwanda. Het bedrijf ontving een beurs van 1,5 miljoen dollar van USAID om die plannen te realiseren.

Elektrisch businessmodel

Veel van BasiGo’s elektrische bussen zijn in het bezit van privé-eigenaars. Om het die chauffeurs makkelijker te maken, voorziet BasiGo gratis laadstations op veelgebruikte standplaatsen voor de nacht. Aangezien er ’s nachts te veel elektriciteit beschikbaar is in Kenia, is er geen sprake van overbelasting van het net. Op lange termijn, na onderhoud en energiekosten, is een elektrische bus goedkoper dan een dieselmodel. Maar de aankoopprijs ligt wel hoger. Om chauffeurs aan te moedigen die overstap toch te maken, biedt BasiGo twee opties aan. Via het Pay-As-You-Drive-plan betaalt de chauffeur een kleine instapkost en daarna per kilometer. Op die manier is de uitgave in evenwicht met de inkomsten. Een tweede alternatief is een lease-systeem voor de dure batterij. De aankoopprijs is dan even hoog als die van een dieselbus, terwijl BasiGo de laad- en onderhoudskosten op zich neemt.

Bron: cleantechnica.com, cnn.com

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!