Plus Stormloop op subsidies voor elektrische vrachtwagens, geen vraag naar waterstof

AanZET, de Nederlandse subsidieregeling voor emissieloze vrachtwagens, is een groot succes. Begin deze maand werd voor ruim 120 miljoen euro aan steun aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Omdat er maar 30 miljoen euro beschikbaar is, gaat de overheid op zoek naar extra budget.

19 april 2023
Elektrische Vrachtwagen Netze Bw D Yjunf M W8 Y Unsplash

De subsidie is gericht op kleine en grote ondernemingen en non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig uitstootvrije vrachtwagen willen kopen of leasen. Het gaat om elektrische of waterstof-elektrische trucks.

Opvallend: tussen de 1600 aanvragen zat geen enkele aanvraag voor de aankoop of leasing van een truck op waterstof, bericht Nu.nl. Ondertussen trekt de Nederlandse overheid wel 22 miljoen euro uit om waterstoftankstations uit te bouwen. Ook de rest van Europa maakt werk van zulke infrastructuur.

Voor en tegen

Volgens het nieuwsplatform Hydrogen Insight, dat nieuws en inzichten brengt over de waterstofmarkt, gelooft een groot deel van de vrachtwagenwereld dat de industrie uiteindelijk voor waterstof zal kiezen wanneer ze moet overschakelen op emissievrije voertuigen. Trucks op waterstof hebben namelijk het voordeel dat ze in enkele minuten bijgetankt kunnen worden, terwijl een elektrisch voertuig langer nodig heeft om op te laden. En vrachtbedrijven willen hun vrachtwagens nu eenmaal zo veel mogelijk op de weg houden, klinkt het.

Andere stemmen wijzen er dan weer op dat vrachtwagens op waterstof momenteel nog dubbel zo duur zijn als vrachtwagens op batterijen. Ze hebben evengoed een elektrische aandrijving en een (kleinere) batterij nodig en daar bovenop nog een waterstoftank onder hoge druk en een brandstofcel. Daarnaast is waterstof enkel groen als het op basis van groene stroom gemaakt wordt. Nu is nog vrijwel alle waterstof afkomstig van fossiele brandstoffen. Maar het productieproces van groene waterstof is inherent minder efficiënt dan rechtstreeks elektrisch rijden. Je hebt ongeveer drie keer meer groene stroom nodig voor een vrachtwagen op waterstof. Beide technologieën hebben daarnaast nog veel werk aan de uitbouw van de nodige laad- of tankinfrastructuur.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Klimaatactie