13 miljoen euro subsidies voor bedrijven die warmte inzetten als energiebron

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir investeert 13 miljoen euro in warmte. Ondernemers kunnen een subsidieaanvraag indienen om hun warmteoverschotten te gebruiken als energiebron of om warmtenetten aan te leggen.

Lien Moris | 24 februari 2020
Power Plant

De Vlaamse overheid investeert in het kader van de energietransitie al in zonne- en windenergie. Daar komt nu nog een pijler bij: warmte.

“We staan voor een grote energietransitie die ons zal helpen om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Groene stroom wint steeds meer aan populariteit. Maar als we echt vooruit willen, moeten we ons op onze warmte richten. Nog te veel warmte die bij bedrijfsprocessen vrijkomt, gaat verloren. Dat kan niet blijven duren,” aldus minister Demir.

Warmteoverschotten

Demir roept ondernemers op om dit jaar nog te investeren in bijvoorbeeld grote zonneboilers, centrale warmtepompen of biomethaaninstallaties. Ook ondernemingen die warmteoverschotten gaan gebruiken of een warmtenet willen aanleggen om hun warmte of koude te transporteren, komen in aanmerking voor steun.

“Enkel de initiatieven met het meeste rendement zullen een beroep kunnen doen op onze steun”, zegt Demir. Voor installaties die groene warmte produceren en installaties voor de projectie (en injectie) van biomethaan kan er per project tot 1 miljoen euro uitgereikt worden. Wie investeert in een installatie die gebruik maakt van groene warmte uit diepe geothermie, kan tot 2 miljoen euro subsidies ontvangen.

Een aanvraag indienen kan tot 11 maart. In het najaar volgt een tweede call.

www.energiesparen.be/call-groene-warmte

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!