Steeds meer steden grijpen naar hernieuwbare energie

In de hele wereld schakelen steden over op hernieuwbare energie. Al meer dan honderd grootsteden halen meer dan zeventig procent van hun energie uit waterkracht, zonne- of windenergie. Dat blijkt uit cijfers van het CDP, het voormalige Carbon Disclosure Project.

Paul Gebruers | 28 februari 2018
Reykjavik

Het CDP is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie die bedrijven en steden ondersteunt bij het bekendmaken van milieueffecten. In een nieuwe lijst geven steden cijfers over hun elektriciteitsproductie. Daaruit blijkt een stevige opmars van schone energie.

Van de 570 onderzochte steden halen er 101 meer dan zeventig procent van hun elektriciteit uit schone energie. Dat is meer dan het dubbele in vergelijking met de vorige editie in 2015. Gunstige evoluties werden opgetekend in Auckland, Nairobi, Oslo, Seattle en Vancouver.

Voortrekkersrol

De lijst somt meer dan veertig steden op die volledig overgeschakeld zijn op schone bronnen. De IJslandse hoofdstad Reykjavik (foto), het Zwitserse Bazel en het Amerikaanse Burlington halen al hun elektriciteit uit schone energie. Bij elk van die steden speelt waterkracht een belangrijke rol, aangevuld met windenergie en geothermie.

Uit het onderzoek van het CDP blijkt dat steden overal hun klimaatinspanningen opkrikken. Ze kunnen een voortrekkersrol spelen, zeker als de nationale overheid het laat afweten zoals in de Verenigde Staten. Daar hebben 58 steden waaronder Atlanta en San Diego zich voorgenomen om over te schakelen op honderd procent schone energie.

“Steden zijn verantwoordelijk voor zeventig procent van de wereldwijde CO2-uitstoot”, zegt Kyra Appleby van het CDP. “Ze hebben de mogelijkheden om de overstap naar schone energie te maken.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!