Steeds meer logistieke bedrijven gaan Lean and Green

Steeds meer bedrijven en organisaties verduurzamen hun logistieke activiteiten met de steun van het Vlaamse Instituut voor Logistiek (VIL). Die heeft dit jaar vier bedrijven en organisaties gehuldigd met een Lean and Green Award of Star.

Ellen Vervoort | 13 december 2018
Truck 2920533 1920

De logistieke sector is verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Steeds meer bedrijven en organisaties worden zich bewust van die impact en proberen hun activiteiten te verduurzamen door op een verantwoorde manier om te gaan met energie, infrastructuur en grondstoffen. Zo kunnen ze ook hun eigen kosten verlagen.

20 procent minder CO2

Om ze een duwtje in de rug te geven, startte het VIL in 2012 het project ‘Lean and Green’. Met de steun van het VIL verbinden bedrijven zich ertoe om in hun transport- en logistieke activiteiten de energie-efficiëntie te verbeteren en hun CO2-uitstoot met minstens 20 procent te verminderen binnen een periode van vijf jaar.

Bedrijven en organisaties die willen deelnemen, werken een plan van aanpak uit met daarin de maatregelen die ingezet worden om de doelstelling te bereiken. Dat plan wordt geëvalueerd door de neutrale VUB-dienst MOBI. Is de evaluatie positief, dan krijgt het bedrijf of de organisatie een Lean and Green Award. Bedrijven die de doelstelling bereiken, winnen een Lean and Green Star.

Winnaars

Op 10 december 2018 nam het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland (IVBO) een Lean and Green Award in ontvangst. De Lean and Green Stars gingen naar fruit- en groentenimporteur Special Fruit, netwerkbeheerder Eandis (Fluvius) en logistieke dienstverlener Snel Logistics Solutions. De prijzen werden uitgereikt tijdens het event ‘Duurzaamheid is de toekomst’, dat ook stilstond bij het VIL-project Logistics Sustainability Index.

In Vlaanderen ontvingen vandaag al 81 bedrijven de Lean and Green Award op basis van een positieve evaluatie van hun plan van aanpak. Twintig Vlaamse bedrijven kregen de Lean and Green Star en konden hun CO2-uitstoot dus al met 20 procent verlagen.

Bron: VIL

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!