Gouverneur wil New York op een "agressieve" manier CO2-neutraal maken

De New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo heeft een ambitieus plan aangekondigd dat de staat tegen 2040 volledig CO2-neutraal moet maken. Tegelijk werd in Washington D.C. een nieuwe energiewet ondertekend.

Tom Wolfs | 22 januari 2019
The White House 1623005 1920
Pixabay

Nadat Californië vorig jaar een gelijkaardige doelstelling vastlegde, willen nu ook de staat New York en de stad Washington D.C. hun CO2-uitstoot drastisch verminderen. New York lanceerde daarvoor vorige week een ‘Green New Deal’, in Washington D.C. werd een groene energiewet ondertekend.

Green New Deal

De Green New Deal is een ambitieus plan dat de staat New York tegen 2040 volledig CO2-neutraal moet maken. Hoogdringend, volgens de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo: “De klimaatverandering is een realiteit en de consequenties van verder uitstel zijn een zaak van leven of dood.”

Bij de lancering van de Green New Deal noemde Cuomo het plan “een voorbeeldagenda voor schone energie en banen”, dat New York “op een agressieve manier CO2-neutraal zal maken.” Concreet wil de gouverneur de zonnecapaciteit van de staat verdubbelen tegen 2025 en de capaciteit uit windenergie bijna verviervoudigen tegen 2035. Om dat te realiseren, belooft hij zo’n 1,7 miljard dollar vrij te maken. Het grootste deel daarvan gaat naar 20 grootschalige zonne-, wind- en energieopslagprojecten. Er wordt ook 200 miljoen dollar opzijgezet voor nieuwe haveninfrastructuur die New York voorbereidt op offshore windontwikkeling.

Groene energiewet

Tegelijk met het New Yorkse initiatief, werd in Washington D.C. een nieuwe energiewet ondertekend. Daarin is vastgelegd dat de hoofdstad van de VS tegen 2032 voor 100 procent op hernieuwbare energie moet draaien. De wet verdubbelt ook de capaciteit uit zonne-energie, verplicht uitstootvrij openbaar vervoer tegen 2045 en moet bestaande gebouwen energie-efficiënter maken. Juridisch bindende doelstellingen, die volgens burgemeester Muriel Bowser de voortrekkersrol van haar stad bevestigen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Tegen federaal beleid in

New York en Washington D.C. zijn niet de enigen die aan de kar trekken in het Amerikaanse klimaatbeleid. Volgens de gespecialiseerde nieuwswebsite RenewEconomy zijn er vandaag zo’n 90 steden in de VS die 100 procent hernieuwbare energie nastreven.

Ze gaan daarmee in tegen het federale beleid van president Donald Trump. Die laatste blijft immers inzetten op fossiele brandstoffen om de Amerikaanse olie-, gas- en mijnindustrie te bevoordelen. “Terwijl de federale overheid de realiteit van de klimaatverandering schaamteloos negeert en echte actie uitblijft, proberen wij wel om onze voetafdruk volledig koolstofvrij te krijgen”, legt Cuomo uit.

Ook Bowser verwacht geen heil van het Witte Huis: “Het zullen de steden en de staten zijn die het voortouw nemen in het klimaatbeleid.” De groene energiewet in Washington D.C. vormt volgens haar dan ook een voorbeeld voor lokale besturen in de hele VS.

IPS, RenewEconomy

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!