Startpremie Fost Plus moet bedrijven overtuigen pmd te sorteren

Haalt een privéoperator in 2019 of 2020 voor het eerst pmd op in je bedrijf? Dan heb je recht op een startpremie van Fost Plus. Dat is een van de maatregelen waarmee Fost Plus de hoeveelheid pmd ingezameld in bedrijven wil verdubbelen tegen 2023. “Zo brengen we de circulaire verpakkingseconomie dichterbij.”

Ellen Vervoort | 7 oktober 2019
Pawel Czerwinski Rk Isy D Avvc Unsplash

Sinds 2013 zijn bedrijven in Vlaanderen verplicht hun pmd apart in te zamelen. Greet Hofman van Fost Plus, dat in ons land verantwoordelijk is voor de inzameling en sortering van verpakkingsafval: “In het begin steeg de tonnage opgehaald pmd sterk. Maar heel wat bedrijven stelden een contract met een private pmd-ophaler uit, onder andere omdat er tot nu toe weinig werd toegezien op de naleving van de sorteerverplichting. Daardoor is de hoeveelheid opgehaald pmd de laatste jaren gestagneerd.”

Toen de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) in 2017 het restafval van bedrijven onderzocht, bleek zelfs dat nog altijd 4 procent uit pmd bestaat. “In grote bedrijven verloopt sorteren vlotter omdat zij mensen in dienst hebben om het afvalbeleid in goede banen te leiden, maar voor kmo’s blijft het vaak moeilijk door een gebrek aan tijd en middelen”, weet Hofman.

75 euro

Een efficiënte inzameling vraagt om een nauwe samenwerking met private afvaloperatoren, zo weet Fost Plus. Die staan immers rechtstreeks in contact met bedrijven en kunnen hen aanzetten om te sorteren. Hofman: “Privéoperatoren krijgen al financiële steun van ons waardoor ze bedrijven een lagere factuur kunnen aanbieden. Om nu bedrijven zelf rechtstreeks een extra duwtje in de rug te geven, hebben we in juli 2019 een nieuw element aan het contract toegevoegd: de startpremie. Wie in 2019 of 2020 klant wordt van een privéoperator die een contract heeft bij Fost Plus, en zijn pmd laat ophalen, krijgt een eenmalige som van 75 euro. Daarmee kan je een deel van de ophaalkosten dekken.”

Hoe dat in zijn werk gaat? Nieuwe klanten krijgen begin 2020 een unieke code toegestuurd die toegang geeft tot het online platform waar de startpremie kan worden aangevraagd.

Goed voor imago

Pmd inzamelen is niet alleen verplicht, voor het imago van bedrijven is het alsmaar belangrijker dat ze duurzaamheid en circulaire economie hoog in het vaandel dragen. Bovendien zijn personeelsleden vaak zelf vragende partij en zorgt een efficiënte inzameling voor een aardige kostenbesparing: als de hoeveelheid restafval vermindert, dalen ook de kosten voor ophaling en verwerking.

Op zoek naar meer informatie over de startpremie of sorteren op het werk? Neem een kijkje in de online sorteerwinkel van Fost Plus.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!