Start van derde eHighway-proeftraject in Duitsland

Het consortium Siemens Mobility en SPL Powerlines Germany hebben de weg tussen Kuppenheim en Gaggenau uitgerust met een eHighway-systeem. De technologie voorziet vrachtwagens van elektriciteit via een bovenleidingsysteem, dat zowel voor de rechtstreekse aandrijving van de vrachtwagen als voor het dynamisch laden van de accu kan worden gebruikt.

Inès Aoun | 14 juli 2021
E Highway Siemens
© Ministerium für Verkehr Baden-Württemberg

Het wegsysteem in de Murg-vallei, bekend als de "eWayBW", maakt het mogelijk om de bovenleidingtechnologie voor het eerst te testen op een federale weg met scherpe bochten en bruggen. Vijf vrachtwagens zullen op regelmatige basis testritten uitvoeren langs het traject van ongeveer 3,4 kilometer.

Siemens Mobility test de eHighway-technologie momenteel op drie proeftrajecten op de openbare weg in Duitsland. Naast het nieuwe project lopen er nog proeven op de federale autosnelweg A5 tussen de knooppunten Zeppelinheim/Cargo City Süd van de luchthaven van Frankfurt en Darmstadt/Weiterstadt en op de federale autosnelweg A1 tussen het knooppunt Reinfeld en de verkeerswisselaar Lübeck.

E Highway Siemens 2

Vlaanderen?

Ook in Vlaanderen staat het thema op de agenda. In het kader van het Logibat-project onderzoekt VIL wat de operationele en economische voorwaarden zijn om batterij-elektrisch transport haalbaar te maken en wat de vereisten zijn om een landelijk dekkend laadnetwerk uit te rollen. Het project loopt van mei 2021 tot november 2022.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!