Plus Start-up ontwikkelt groene werfbatterij

Near grid Solutions heeft een werfbatterij geproduceerd die op een slimme manier voldoende energie kan leveren bij grote bouwprojecten. De ‘Green box’ is volgens hen een duurzaam alternatief voor dieselgeneratoren.

Inès Aoun | 27 april 2021
Neargrid3

Een bouwwerf heeft heel wat energie nodig om op volle toeren te draaien. “De grootste uitdaging zijn torenkranen”, vertelt Frank Vermeulen, zaakvoerder van Near grid Solutions. “Die vragen veel vermogen. Op sommige locaties kan de netbeheerder daar niet aan tegemoet komen. Om dat tekort op te vangen, worden op vele werven nog dieselgeneratoren ingeschakeld.”

Piekvermogens

Near grid Solutions heeft daar wat op gevonden. Het heeft een modulair systeem ontwikkeld met loodzuurbatterijen, die erg goed geschikt zijn om piekvermogens te leveren. De mobiele batterij is met andere woorden een buffer die op korte tijd veel energie kan leveren. De batterij is ook veilig omdat het systeem de verschillende lasten apart kan aansturen. Een kortsluiting in een deel van de werf zorgt er dus niet voor dat de hele werf stilvalt. Dankzij dat selectieve kortsluitingssysteem daalt ook de kans op brandgevaar fors.

Realtime

Het energiesysteem van Near grid Solutions kan vanop afstand en in realtime opgevolgd en aangestuurd worden. Werfleiders hoeven zelfs niet meer handmatig naar de batterij over te schakelen zoals dat bij een dieselgenerator wel het geval is. “De geïntegreerde energiemeters zorgen niet alleen voor een betere optimalisatie van het energieverbruik maar helpen bovendien om defecten vroegtijdig op te sporen”, vertelt Jan Van der Perre, Sales Specialist Energy Management bij Siemens, dat de technologie leverde. “De Green box is modulair en schaalt mee met de vermogen- en energiebehoeften van de werf. In tegenstelling tot vervuilende en luide dieselgeneratoren, zorgt het energiesysteem geruisloos voor een stabiele en efficiënte energietoevoer.” Volgens Near grid Solutions zijn de mobiele batterijen trouwens goedkoper dan dieselgeneratoren.

Ondertussen vult het orderboekje van de start-up zich vlot. Ongeveer een jaar geleden testte bouwonderneming Vandenbussche de mobiele batterij op een bouwwerf in Stekene uit. Na de testfase kocht Vandenbussche nog twee Green Boxen aan. En ook bij bouwbedrijf Eiffage werd een batterij geleverd.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.