MVO

Stad Gent maakt pensioenfonds fossielvrij

Als eerste stad in Vlaanderen zal de stad Gent een van zijn pensioenfondsen niet langer investeren in fossiele energie. De stad volgt daarmee het voorbeeld van de UGent.

Fran Herpelinck | 6 december 2018
Power Plant 815799 1920

De beslissing van Gent is volgens actiegroep Divest Gent – een samenwerking van Greenpeace Gent, het Gents Milieufront, CATAPA en FairFin – een sterk signaal naar andere Vlaamse steden en gemeenten. De groepering maakt gewag van een periode van anderhalf jaar, waarin het onderhandelde met het stadsbestuur over klimaatneutraal investeren. “Het is niet consequent om de financiële toekomst van het stadspersoneel te verzekeren door te investeren in bedrijven die diezelfde toekomst via fossiele energie op de helling zetten”, verklaart Bart Remmerie van Divest Gent aan DeWereldMorgen.

Fossielvrij beleggen

De stad Gent beschikt over verschillende pensioenfondsen, waarvan het nu één fonds 'fossielvrij' zal beleggen. Een ander fonds zal in de aanloop naar 2021 ‘gedesinvesteerd’ worden. Met die keuze sluit Gent aan bij een bredere ‘divestment’-beweging. Steden als Kopenhagen, Berlijn en Parijs gaven eerder al aan volledig te breken met fossiele investeringen.

In navolging van de UGent zet de stad Gent een eerste voorzichtige stap. Divestment Gent vraagt het Gentse stadsbestuur om die 'desinvestering' zo transparant mogelijk te laten verlopen. Tegelijk roept het de stad op om ook haar beleggingsportefeuille klimaatneutraal te maken.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!