Plus Ellio, de speedbike met het comfort van een auto

Het Kampenhoutse bedrijf IntuEdrive brengt de Ellio op de markt: de eerste speed e-bike die volledig automatisch rijdt. “We willen gebruikers het comfort en de verplaatsingsvrijheid van een auto bieden”, stellen de ontwikkelaars.

Katleen Put | 7 februari 2020
Ellio Bike
De Ellio schakelt automatisch en is softwaregestuurd.
©IntuEdrive

De auto is voor veel mensen nog altijd de eerste keuze om zich te verplaatsen, zelfs voor kleine afstanden. Dat heeft deels met gebruiksgemak te maken: een wagen is comfortabel en staat altijd voor je klaar. Om het mobiliteitsprobleem aan te pakken, wil IntuEdrive uit Kampenhout autogebruikers een écht alternatief bieden voor hun wagen.

Hoogtechnologisch

De Ellio is slim, makkelijk te gebruiken, duurzaam, veilig en betrouwbaar, stelt ingenieur en co-ontwikkelaar Jorrit Heidbuchel. “We hebben de Ellio ontwikkeld als een kleine auto. De versnellingen worden automatisch verzet, de elektrische ondersteuning past zich vanzelf aan de omstandigheden aan en zelfs om te remmen heb je de handvaten niet meer nodig. Moet je plots stoppen, dan zet Ellio de fiets weer in de juiste versnelling, zodat je vlot kunt vertrekken.” De kleine wielen van de Ellio doen het zwaartepunt van de e-bike zakken. Dat heeft een positief effect op de stabiliteit en het rijgevoel. Een klein wiel is door de kortere spaken en kleinere velg ook een stuk steviger. De nieuwe speed e-bike is bovendien onderhoudsvriendelijk en uitgerust met de grootste batterij op de markt.

Slim en sociaal

De Ellio is niet alleen slim gebouwd, het is ook een slim vervoermiddel. Doordat de e-bike software-gestuurd is, ‘leert’ hij van het rijgedrag van de gebruiker. IntuEdrive rekent dan ook op haar community om de Ellio verder te verbeteren. Gebruikers kunnen via hun onlineprofiel feedback sturen naar het bedrijf. Op basis van die info worden regelmatig software-updates voorzien om de technologie nog verder te verfijnen. Om de productkwaliteit van de Ellio te garanderen, worden de fietsen lokaal gebouwd. Dat gebeurt met de hulp van werknemers uit de sociale economie. Voor fietsers die zich niet comfortabel voelen bij snelheden tot 45 km per uur bestaat er ook een variant die 35 km per uur haalt. De eerste Ellio's worden verkocht voor prijzen vanaf 3.495 euro.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.