Solvay springt op de waterstoftrein

Met de lancering van een intern waterstofplatform wil het Belgische chemieconcern Solvay een drijvende kracht worden achter de opkomende economie rond waterstof. Hun eigen polymeer-membraantechnologie vormt de kern van het initiatief.

Tom Wolfs | 18 januari 2021
Waterstofauto Voltanken

Het waterstofplatform groepeert alle innovatieve oplossingen binnen het bedrijf die een rol kunnen spelen in de toekomstige waterstofmarkt. De oprichting van het platform gaat gepaard met hogere investeringen in waterstoftechnologie, zoals investeringen in onderzoek en innovatie.

Polymeer-membraantechnologie

Centraal in het nieuwe platform staat Solvays eigen membraantechnologie op basis van geleidende polymeren. Die technologie wordt onder andere gebruikt bij de productie van waterstof via elektrolyse: een proces waarbij er stroom door water wordt gestuurd, waardoor het zich opsplitst in waterstof en zuurstof. Daarnaast wil het bedrijf nog andere toepassingen op de markt brengen, zoals waterstoftanks.

Solvay is ervan overtuigd dat alvast wat de transportsector betreft, waterstof op termijn meer potentieel heeft dan de lithium-ionbatterijen waarop nu sterk wordt ingezet. Meer zelfs: volgens CEO Ilham Kadri is de ‘waterstoftrein’ vandaag al vertrokken. “De waterstofeconomie is op gang gekomen, en met ons nieuwe platform spelen we daarop in”, zegt ze. “Groene waterstof wordt in de nabije toekomst een van de meest competitieve koolstofarme oplossingen voor transporttoepassingen.”

Kadri maakt zich sterk dat de membraantechnologie van Solvay een sleutelelement zal zijn in de overgang naar een schonere mobiliteit. Het chemieconcern sloot zich ook aan bij de Hydrogen Council, een wereldwijd initiatief van bedrijven met ambities op de waterstofmarkt.

Bronnen: Solvay, Hydrogen Council

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!