Plus ‘Slimme’ warmtecontroller optimaliseert warmtevraag van gebouwen en wijken

Onderzoekscentrum EnergyVille/VITO en het Nederlandse warmtebedrijf Ennatuurlijk zijn in Eindhoven gestart met een proefproject rond slimme, zelflerende warmtecontrollers. De technologie laat toe om restwarmte en hernieuwbare energiebronnen beter te benutten op gebouw- en wijkniveau.

Lien Moris | 14 januari 2019
Controller 78445 1920

De zogenaamde STORM-controller is een netbeheersysteem voor verwarming en koeling op wijkniveau en is gebaseerd op zelflerende algoritmes. De controller reguleert de temperatuur in een gebouw en kan gebouwen op basis van data ‘energieslimmer’ maken. Projectingenieur Michiel Vromans van Ennatuurlijk: “De warmtecontroller verzamelt veel data, waardoor hij het stookgedrag van gebouwen leert kennen. Daardoor kunnen we het energieverbruik van de gebouwen eenvoudig monitoren en beheren. Ook gebruikt de controller de thermische massa van het gebouw slimmer, waardoor het gebouw als buffer voor warmte kan worden gebruikt. Die warmte kun je dan gebruiken om pieken in de warmtevraag op te vangen.”

Voordelen voor warmtenet

Koen Allaerts, projectcoördinator bij EnergyVille/VITO: “De STORM-controller wil de warmtevraag van gebouwen en wijken optimaliseren in functie van het aanbod om zo meer warmte van hernieuwbare energiebronnen of restwarmte te gebruiken. Daarnaast kan deze technologie grote voordelen opleveren voor warmtenetten waarbij in bepaalde delen van het leidingnet congestie dreigt op te treden. De controller kan bovendien een efficiënter en goedkoper alternatief vormen voor grootschalige thermische opslag, wat vandaag meestal toegepast wordt in warmtenetten voor extra flexibiliteit.”

EnergyVille/VITO ontwikkelde de STORM-controller in nauwe samenwerking met het Zweedse NODA, marktleider in intelligente warmtenetsystemen. De komende tijd zullen Ennatuurlijk en EnergyVille/VITO de technologie uitvoerig testen en de impact van de controllers op het warmtenet in Eindhoven onderzoeken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.