Slimme, energieneutrale wijken vragen flexibele energieprijzen

Slimme, energieneutrale wijken zijn technisch haalbaar. Met aangepaste wet- en regelgeving die flexibele energieprijzen mogelijk maakt kunnen we wijk voor wijk verduurzamen. Dat blijkt uit de resultaten van het Europese project REnnovates dat 249 huurwoningen omvormde tot nul-op-de-meter woningen.

Stefanie Holvoet | 31 augustus 2018
Milivoj Kuhar 993534721
Foto door Milivoj Kuhar

Sinds de start van REnnovates in 2015 zijn 249 verouderde rijwoningen in het Nederlandse Heerhugowaard, Soesterberg/Soest en Woerden omgevormd tot nul-op-de-meter woningen zonder gasaansluiting. De gerenoveerde woningen maken nu deel uit van een slimme wijk waarin energie zo efficiënt en effectief mogelijk wordt gebruikt.

Naast zonnepanelen en warmtepompen maken de huizen voor hun energievoorziening gebruik van thuisbatterijen en een wijkbatterij (Woerden). De warmtepompen worden slim aangestuurd en energiepieken worden opgevangen met accu’s. Die aanpak geeft de bewoners niet alleen meer comfort, hij biedt bovendien belangrijke voordelen voor de netbeheerder: kostbare investeringen in de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk worden daardoor tot een minimum beperkt.

Aangepaste wetgeving

De eindconclusies van het project werden op dinsdag 28 augustus voorgesteld tijdens een symposium in Utrecht. Dennis van Goch, projectmanager Innovatie bij bouwonderneming BAM, trekker van REnnovates: “De belangrijkste conclusie uit ons onderzoek is dat slimme, energieneutrale wijken technisch haalbaar zijn. Met aangepaste wet- en regelgeving die voorziet in flexibele energieprijzen is onze business case in Nederland een haalbare kaart. Ook in België, Spanje en Polen gingen de eerste initiatieven om het REnnovates-concept breed uit te rollen al van start.”

In Rennovates werkten negen Europese partners samen, waaronder drie bouwondernemingen: BAM (Nederland) Mostostal (Polen) en Mondragon (Spanje). De Nederlandse netbeheerder Stedin onderzocht wat de impact op het netwerk is. Ons land was in het consortium vertegenwoordigd met de onderzoeksinstelling VITO/EnergyVille, Enervalis (een start-up op het gebied van smart grids) en Belfius Bank. De overige partners zijn MassiveCell Technologies, een Finse start-up die innovatieve batterijsystemen bouwt, en het Duitse KEO, een elektronicafirma die zijn communicatiestandaard EEBus inbrengt.

https://rennovates.eu/

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!