Plus Slim raam laat warmte door en blokkeert het

TNO en partners – waaronder onder andere imec - hebben een raam ontwikkeld dat automatisch kan schakelen tussen zonnewarmte blokkeren en doorlaten. De eerste tests zijn achter de rug.

Inès Aoun | 1 juli 2022
Sunovate2

Uit de resultaten blijkt dat het slimme raam infraroodlicht blokkeert van zodra er direct zonlicht op het raam valt en de omgevingstemperatuur boven de 20°C ligt. Terugschakelen naar doorlatend infraroodlicht gebeurt doorgaans ’s nachts, wanneer het glasoppervlak afkoelt. Zo wordt de zonnewarmte in het gebouw optimaal benut en is er minder energie nodig om het af te koelen en op te warmen.

Wanneer de buitentemperatuur hoog is, wordt zonnewarmte tegengehouden. Zodra de temperatuur van het raam onder een bepaalde waarde daalt, wordt er warmte doorgelaten.

Realistische omstandigheden

De onderzoekers hebben de technologie getest door twee slimme demonstratieramen van één vierkante meter te installeren op de testfaciliteit SolarBEAT in Eindhoven. Het is de eerste keer dat het adaptieve thermochrome effect (zie hieronder) van de nieuwe slimme ramen is gedemonstreerd in realistische omstandigheden. Tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend. De demonstratieramen zullen nog tot op het einde van het jaar worden getest om informatie te verzamelen over de prestaties tijdens de vier seizoenen.

Technologie

Het actieve materiaal in het slimme raam is thermochroom. Dat zorgt ervoor dat bij een bepaalde temperatuur de optische eigenschappen van het raam veranderen. Het glas blijft wel volledig doorzichtig, het verandert alleen de transparantie voor infraroodlicht. Het schakelen van infrarooddoorlatend naar -blokkerend en omgekeerd gebeurt automatisch. Het raam kan bovendien in gewone kozijnen worden geplaatst, zonder speciale installatie-eisen.

Over 2 à 3 jaar op de markt

De technologie is ontworpen op basis van betaalbare materialen en processen. De onderzoekers mikken op een terugverdientijd van minder dan 7 jaar voor eindgebruikers. Ze willen de technologie nu verder verfijnen om het raam over 2 à 3 jaar op de markt te brengen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.