Skilpod bouwt 77 verplaatsbare woningen op Texel

Het Vlaamse bouwbedrijf Skilpod gaat 77 mobiele huizen neerpoten op het Nederlandse eiland Texel. Op het einde van hun levensduur, neemt Skilpod de woonunits terug om ze te ontmantelen en het materiaal te hergebruiken.

Lien Moris | 9 juli 2018
C Skilpod
© Skilpod

In opdracht van de Nederlandse organisatie Woontij, die sociale huurwoningen beheert, zal Skilpod 77 huizen bouwen die in de toekomst opnieuw verplaatst kunnen worden. “Er is momenteel een grote woningnood op Texel, maar over twintig jaar zal die geminderd zijn”, legt zaakvoerder Filip Timmermans uit op www.madeinkempen.be. “De woningen krijgen dan een nieuwe plaats. Woontij had voor deze opdracht een wedstrijd uitgeschreven. Die hebben we gewonnen van 29 Nederlandse bedrijven.”

Circulair bouwen

Skilpod ontwerpt, bouwt en plaatst modulaire woningen. Door een productgeoriënteerde aanpak en een geoptimaliseerd productieproces slaagt het bedrijf erin kwalitatieve, betaalbare woningen aan te bieden, bouwafval te reduceren en overlast voor buurtbewoners tot een minimum te beperken. Op het einde van hun levensduur neemt Skilpod de woonunits terug om ze te ontmantelen. De materialen die ze kunnen hergebruiken worden gerecupereerd en de overige materialen gaan gecontroleerd in de recyclagekringloop.

Het bedrijf heeft ook oog voor energie-efficiëntie. Het gebruikt Cross Laminated Timber (CLT) uit PEFC gecertificeerde bossen voor de vloeren, wanden en daken. Volgens Skilpod zijn de constructies met CLT luchtdicht en isolerend.

Nieuwe productielijn

De mobiele woningen zijn ongeveer 11 bij 5,5 meter groot en hebben een bewoonbare oppervlakte van zo’n 90 vierkante meter. Ze worden in elkaar gezet in het bouwatelier van Skilpod in Geel – met een oppervlakte van 8000 vierkante meter – en in hun geheel naar Texel verscheept. “Over een jaar zouden de huizen er staan, de productie begint over drie maanden. Eerst installeren we nog een nieuwe productielijn van ongeveer 1,5 miljoen euro. Die zal de modules semiautomatisch kunnen produceren”, aldus Filip Timmermans.


Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!