Plus Ski- en regenkledij bevatten te vaak overbodige schadelijke stoffen

Ski- en regenkledij moet ons beschermen tegen natte sneeuw en een fikse regenbui. Al te vaak is de kleding zo samengesteld dat die ook beschermt tegen oliehoudende vloeistoffen. “Dat is niet alleen overbodig maar vooral erg belastend voor het milieu”, waarschuwen wetenschappers van de universiteiten van Leeds en Stockholm.

Inès Aoun | 4 februari 2019
Nicolai Berntsen 1165639793
Foto door Nicolai Berntsen

Fluorhoudende chemische stoffen worden vandaag vaak gebruikt in kledij van onder meer artsen en hulpdiensten. De stoffen beschermen het medisch personeel tegen infecties, verspreid door lichaamsvloeistoffen. Ook worden ze gebruikt voor uniformen van militairen, brandweermannen, of arbeiders in de olie- en gasindustrie om hen te beschermen tegen chemische verontreiniging.

Milieuvriendelijke alternatieven

Maar nieuw onderzoek toont aan dat de fluorhoudende chemicaliën ook aanwezig zijn in kledij voor de gewone consument. Dat is een probleem omdat de stoffen volgens de onderzoekers van de universiteiten van Leeds en Stockholm erg schadelijk zijn voor het milieu. Ze komen vrij in het milieu via slijtage en na het wassen van het textiel. De stoffen zijn erg moeilijk afbreekbaar en worden ook gelinkt aan gezondheidsproblemen.

Nochtans vonden de onderzoekers dat de consumenten vooral verwachten dat waterafstotende materialen hen droog houden, niet zozeer dat het materiaal vlekafstotend is. Daarom roepen de onderzoekers op om de fluorhoudende chemicaliën te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. “Milieuvriendelijke en bio-afbreekbare oplossingen zijn even goed voor kledij die enkel waterdicht en niet vlekafstotend moet zijn”, zegt Richard Blackburn, hoofd van de onderzoeksgroep naar duurzame materialen aan de School of Design van de universiteit van Leeds.

Gebrek aan informatie

Gore-Tex, de bekendste producent van waterafstotende membranen in outdoorkledij, beloofde in 2017 om tegen volgend jaar geen toxische chemicaliën meer te verwerken. Merken als Vaude en Fjällräven hadden dat al eerder beslist.

Maar de milieuvriendelijke alternatieven worden volgens de onderzoekers tegengehouden door sommige producenten en verdelers”, zegt Blackburn. De reden is volgens hem onduidelijk. “Misschien is het een gebrek aan goede informatie, te weinig technische informatie die de effectiviteit van de alternatieven aantoont, of een gebrek aan engagement van de consument.”

Groenere alternatieven

De onderzoekers willen de textielfabrikanten daarom bijstaan in de ontwikkeling van alternatieven die een minimale milieu-impact hebben. “We moeten de functionaliteit en de duurzaamheid ervan kenbaar maken, anders zullen consumenten niet overschakelen op groenere alternatieven”, zegt coauteur Ian Cousins van de universiteit van Stockholm.

En wat met de schadelijke stoffen in kledij van hulpverleners? Volgens coauteur van de studie, Philippa Hill is er ook voor die kleding nog ruimte voor innovatie. “Hier liggen enorme opportuniteiten voor toekomstige innovatie.”

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in de Journal of Cleaner Production.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.