Plus Singapore verklaart kweekvlees veilig voor consumptie

Singapore laat als eerste land ter wereld de verkoop toe van kweekvlees. De uitverkoren Amerikaanse start-up Eat Just produceert het 'vlees' op basis van de veren van kippen.

Inès Aoun | 3 december 2020
Kweekvlees Eat Just
©Business Wire

Het Singaporese Voedselagentschap SFA heeft het goedkeuringsproces afgerond voor de “chicken bites” van het Amerikaanse bedrijf Eat Just. Het lijkt een doordeweekse aankondiging, ware het niet dat voor het vlees van Eat Just helemaal geen kippen zijn geslacht. De cellen, die als basis dienen voor het kweekvlees, worden gehaald uit de veren van een kip. Die cellen worden in een bioreactor gestopt, samen met plantaardige voedingsstoffen. De start-up maakt ook plantaardige eieren uit mungbonen.

Mijlpaal

De productie gebeurt voorlopig op erg kleine schaal: de hapjes zullen verkocht worden in een restaurant en het beperkt aanbod zal snel uitverkocht zijn.

Toch wordt de goedkeuring gezien als een mijlpaal. “Singapore heeft de spits afgebeten en andere landen moeten nu volgen”, zegt Bruce Friedrich, directeur van The Good Food Institute (een internationale ngo die plantaardige alternatieven voor vlees promoot). “Kweekvlees zal een enorme vooruitgang betekenen in onze inspanningen om een voedselvoorziening te creëren die veilig, zeker en duurzaam is, en Singapore loopt voorop in die transitie.”

Niet altijd duurzaam

Een marktstudie van consultancybedrijf A.T. Kearney uit 2019 voorspelt dat vleesvervangers en laboratoriumvlees samen over twintig jaar al goed zullen zijn voor meer dan de helft van de totale vleesproductie. Vleesvervangers leiden voorlopig de dans, maar kunstvlees is begonnen aan een inhaalbeweging, klinkt het. Dankzij de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie kan kunstvlees tegen 2040 al goed zijn voor 35 procent van de totale vleesproductie in de wereld.

Toch komt er ook kritiek op kweekvlees. In 2019 waarschuwden wetenschappers van de Oxford Martin School voor de ecologische voetafdruk van labovlees. Het produceren ervan kost immers erg veel energie. Eat Just geeft aan dat het energie wil halen uit hernieuwbare bronnen om dat probleem op te lossen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.