Siemens Gamesa presenteert grootste windturbine ter wereld

Offshore windturbines worden steeds krachtiger. De nieuwe recordhouder heet SG 14-222 DD en heeft een vermogen van 14 megawatt. Dat is volgens producent Siemens Gamesa goed om de jaarlijkse stroombehoefte te dekken van 18.000 gemiddelde Europese gezinnen.

Elke Doms | 20 mei 2020
Siemens Gamesa
© Siemens Gamesa

Het model is weliswaar nog in volle ontwikkeling. Het prototype zal in de loop van volgend jaar voorgesteld worden. Over vier jaar zal de windturbine dan commercieel beschikbaar zijn.

Meer vermogen voor een lagere prijs

Siemens Gamesa pakt alvast uit met duizelingwekkende cijfers over het nieuwe model. Met een capaciteit van 14 megawatt, die nog verder uitgebreid kan worden tot 15 megawatt, steekt het de huidige recordturbine van het Amerikaanse General Electric voorbij (12 megawatt). De wieken zijn 108 meter lang en bestrijken een oppervlakte gelijk aan zo’n vijf voetbalterreinen.

De nacelle, de behuizing waarin de omzetting van de windenergie plaatsvindt, is daarentegen een ‘lichtgewicht’ van 500 ton. “Het voordeel daarvan is een lagere kostprijs per windturbine, omdat er minder materiaal gebruikt moet worden en omdat het transport minder kost,” klinkt het bij het bedrijf.

Nieuw windpark in Noordzee in gebruik genomen

Ter vergelijking, de krachtigste windturbines die momenteel voor onze Belgische kust staan zijn die van het zopas voltooide windpark Northwester 2. Daar staan 23 windturbines met een capaciteit van 9,5 megawatt. Die zijn van de Deense fabrikant MHI Vestas.

Bron: Business AM, Siemens Gamesa, Belgian Offshore Platform

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!