Plus Shell wil geen emissies meer uitstoten, maar komt niet los van fossiele brandstof

Het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern heeft aangekondigd dat het voluit wil gaan voor een nuluitstoot tegen 2050. Maar Shell plakt voorlopig nog geen einddatum op de productie van olie en gas.

Inès Aoun | 12 februari 2021
Euroshell Card
Shell

Tot nu toe engageerde Shell zich om tegen 2050 65 procent van zijn uitstoot te verminderen. In de nieuwe strategie ‘Powering Progress’ staat dat Shell die doelstelling nu zal opschroeven. De multinational wil netto geen emissies meer uitstoten tegen 2050. Bovendien ondersteunt de nieuwe strategie de doelstelling van het Parijsakkoord om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5°C.

Vraag moet dalen

De olie-en gasgigant zal de productie van olie jaarlijks afbouwen met een à twee procent. Het geeft aan dat de productie in 2018 haar piek heeft bereikt. Maar van gas komt Shell voorlopig niet los. In de Nederlandse pers geeft bestuursvoorzitter Ben van Beurden aan dat Shell de productie zelfs wil verhogen omdat er nood aan is. Volgens van Beurden moet eerst de vraag naar fossiele brandstof dalen, pas dan zal Shell zijn aanbod verlagen.

Carbon capture

Hoe wil Shell dan wel de klus klaren? Door in te zetten op carbon capture and storage (CCS). Het heeft geïnvesteerd in drie projecten: een in Canada, in Noorwegen en een gepland project in Nederland. Daarmee hoopt het tegen 2035 jaarlijks zo’n 4.5 miljoen ton CO2 af te vangen en op te slaan. Verwacht wordt dat Shell nog in andere CCS-projecten zal stappen. Zo wil het in totaal 25 miljoen ton CO2 per jaar afvangen.

Daarnaast wil de olie- en gasproducent tegen 2030 120 miljoen ton CO2 per jaar compenseren door bossen te planten of natuur te creëren. Shell maakt ook geld vrij om te investeren in hernieuwbare energieprojecten, al blijft het leeuwendeel gaan naar olie- en gaswinning.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.