Shell voor de rechter wegens gebrek aan klimaatactie

De Nederlandse milieuorganisatie Milieudefensie daagt Shell voor de rechter. Volgens de actievoerders zijn de klimaatdoelen van het olie- en gasconcern ontoereikend. Shell is daarmee het eerste bedrijf ter wereld dat voor een gebrek aan klimaatinzet aangeklaagd wordt.

Koenraad Coel | 5 april 2019
Marc Rentschler 1237832 Unsplash

Zo’n 17.300 Nederlanders hebben zich achter het initiatief geschaard, samen met organisaties als Greenpeace Nederland en academici als James Hansen, klimatoloog aan de Amerikaanse Columbia University. Hansen stelt in een open brief dat Shell vooral publiekelijk de klimaatdoelstellingen onderschrijft. Als je echter naar de investeringen van Shell kijkt, gaat nog steeds ongeveer negentig procent van het budget naar de verdere uitbouw van fossiele brandstoffen.

Gevraagd: koerswijziging

De dagvaarding komt er in een periode waarin Shell beoogt om tegen 2030 ‘het grootste energiebedrijf ter wereld’ te worden. Volgens Maarten Wetselaar, energiedirecteur van Shell, zal die groei gepaard gaan met een omschakeling naar duurzamere energiebronnen. Onder druk van investeerdersgroepen koppelde Shell eerder al haar verloningssysteem aan haar CO2-uitstoot en trok het zich terug uit een lobbygroep van Amerikaanse oliebedrijven.

De Nederlandse actievoerders wijzen er op dat Shell nog steeds lid is van andere lobbygroepen en miljoenen dollars besteedt om strengere klimaatnormen stokken in de wielen te steken. In haar dagvaarding eist Milieudefensie daarom geen schadevergoeding, wel een koerswijziging. Het vraagt de garantie dat Shell zich schikt naar de doelen van het klimaatakkoord van Parijs. Een uitspraak in het proces wordt pas ten vroegste binnen twee jaar verwacht.

Bron: Milieudefensie, Greentechmedia, The Washington Post

MVO

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!