MVO

Shell-klanten kunnen voortaan CO2-uitstoot compenseren

Shell lanceert in België een service waarmee houders van een Shell-tankkaart de CO2-uitstoot van hun wagenpark kunnen compenseren. Accenture BeLux maakt als eerste klant gebruik van deze nieuwe dienst.

6 maart 2018
Euroshell Card

Shell introduceerde de mogelijkheid om CO2 te compenseren vorig jaar al in Nederland en brengt de service nu ook naar België. De dienst wordt aangeboden aan houders van een Shell-kaart en werkt in drie stappen. Allereerst krijgt de klant inzicht in zijn CO2-emissies. Vervolgens wordt gekeken hoe de uitstoot gereduceerd kan worden, bijvoorbeeld door verandering van rijgedrag. Tot slot berekent Shell na elke tankbeurt de CO2-uitstoot en compenseert deze namens de klant via een CO2-compensatieproject waarbij het bedrijf betrokken is.

Laurent Charlot, Commercieel Directeur bij Belgian Shell: “Shell heeft een belangrijke rol te vervullen in de energietransitie, namelijk meer en schonere energie voorzien om onze behoeften te waarborgen en tegelijkertijd de uitstoot van CO2 en fijn stof verminderen. Wij investeren in alternatieven om onze klanten in staat te stellen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Door klanten te helpen zo efficiënt mogelijk brandstof te verbruiken, door alternatieve energiebronnen aan te bieden en nu ook door klanten de gelegenheid te geven om hun CO2-uitstoot te compenseren.”

CO2-compensatieprojecten

Shell is over de hele wereld betrokken bij CO2-compensatieprojecten. De projecten zijn gecertificeerd door de VCS (Verified Carbon Standard) en CCB (Climate, Community & Biodiversity) Standard. VCS is op dit moment wereldwijd de meest gebruikte standaard voor CO2-compensatieprojecten. Met de CCB Standard wordt gewaarborgd dat projecten naast het aanpakken van klimaatverandering ook lokale gemeenschappen ondersteunen en de biodiversiteit behouden of verbeteren.

Consultancybedrijf Accenture BeLux maakt als eerste klant gebruik van de nieuwe service van Shell in België. “We willen onze werknemers meer bewust maken van hun CO2-gebruik en hen helpen hun uitstoot te verminderen”, zegt Accenture Mobility Lead Coen Krol.  "Op mobiliteitsvlak moedigen we dan ook al diverse duurzame initiatieven aan en CO2-compensatie is hierop een perfecte aanvulling.”

Accenture steunt het CO2-compensatieproject Kasigau Corridor in Kenia. Dit project is door Wildlife Works ontwikkeld en beschermt 200.000 hectare bedreigd bosgebied. Tot nu toe zijn met het project 300 banen gecreëerd, meer dan 50.000 bomen geplant, nieuwe klaslokalen en studiebeurzen gefinancierd en is de toegang tot drinkwater van meer dan 25.000 mensen verbeterd.

Snellaadpalen en LNG

Shell is vooral nog een olieconcern, maar zette recent voorzichtige stappen in de richting van alternatieve energie. Zo werkt Shell samen met Ionity aan een netwerk van snellaadpalen op haar tankstations in Europa. Daarnaast nam Shell recent NewMotion over, één van Europa’s grootste aanbieders van elektrische oplaadpunten thuis en op het werk. Shell werkt ook aan een Europees netwerk van LNG-stations (Liquified Natural Gas - vloeibaar gemaakt aardgas). Het eerste Belgische Shell LNG-tankstation zal in 2018 openen in Herstal. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!