Shell investeert niet snel genoeg in groene energie

Olie- en gasconcern Shell loopt achter met zijn investeringen in groene energie. Het bedrijf moet de komende maanden minstens twee miljard dollar in duurzame projecten investeren als het zijn duurzaamheidsdoelen voor eind 2020 nog wil halen.

Katleen Put | 3 januari 2020
Shell Logo Flickr
Shells beperkte groene doelen zijn nog altijd ambitieuzer dan die van andere oliemaatschappijen. De roep om een snellere energietransitie klinkt steeds luider.

Shell beloofde tussen 2016 en eind 2020 minstens 4 à 6 miljard dollar te investeren in duurzame projecten zoals zonneparken en windmolens op zee. Met dat doel voor ogen werd in 2016 de New Energies-afdeling opgericht. Vanaf 2017 plande het bedrijf jaarlijks 1 à 2 miljard dollar aan groene investeringen. Het loon van de topmanagers zou zelfs deels afhankelijk zijn van het behalen van die doelen. Maar na drie jaar blijft de teller steken op een totaal van 2 miljard dollar, meldt de Britse krant The Guardian. In dezelfde periode gaf Shell zo’n 120 miljard dollar uit aan projecten rond fossiele brandstoffen.

Fractie van het totale budget

Het trage investeringstempo doet twijfels rijzen over de bereidheid van grote oliemaatschappijen om de klimaatcrisis echt mee aan te pakken. Shells eerder beperkte plannen voor groene energie worden beschouwd als de meest ambitieuze van de sector. Andere olie- en gasconcerns, zoals BP, Total, Eni en Equinor, spendeerden de afgelopen jaren samen nauwelijks 3,5 miljard dollar aan duurzame projecten. Een peulschil in vergelijking met het gezamenlijke budget van 64 miljard dollar dat ze alleen al in 2019 uitgaven.

Minder fossiele brandstoffen produceren

“Het grootste probleem is eigenlijk niet dat oliemaatschappijen te weinig investeren in groene energie, maar dat ze veel te veel blijven investeren in fossiele brandstoffen”, stelt Stephen Kretzmann van belangenorganisatie Oil Change International. “Een olieconcern dat ook maar een kleine inspanning doet voor het klimaat, krijgt al een groot applaus. We willen zo graag geloven dat ook grote, machtige oliebedrijven hun steentje bijdragen. Maar intussen worden er nog altijd meer fossiele brandstoffen geproduceerd dan het klimaatakkoord van Parijs toelaat. De productie moet gewoon omlaag, zodat duurzame energiebronnen meer kansen krijgen.”

Bron: The Guardian

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!