Schotland zet waterstoftrein op de rails

De Britse waterstofspecialist Arcola Energy heeft de opdracht gekregen om de eerste Schotse trein op waterstof te bouwen. De technologie zal voor het eerst getoond worden op de klimaatconferentie van november in Glasgow.

Inès Aoun | 11 januari 2021
Waterstoftrein
©Arcola Energy

Het team van Arcola Energy zal een bestaande passagierstrein op diesel ombouwen tot een trein op waterstof. Concreet wordt een brandstofcel op het dak of onder de vloer geplaatst. Er zijn geen nieuwe rails of andere infrastructuurwerken nodig. Treinen op waterstof zouden dus een pak goedkoper zijn dan alternatieven op elektriciteit.

De trein is bedoeld als testmodel voor academici en experts. Het onderzoek moet er mee voor zorgen dat Schotland de CO2-uitstoot van het treintransport van passagiers op nul krijgt tegen 2035.

Duitsland voorop

De waterstoftrein zal op de COP26 onthuld worden. Maar het gaat niet om een wereldpremière. In Engeland ging vorig jaar al een pilootproject van start met de Hydroflex. En in Duitsland rijden al sinds 2018 twee waterstoftreinen rond. Er zijn ook plannen om dit en volgend jaar nog meer treinen in te zetten op het Duitse spoor.

Bron: Climate Action, BBC, Arcola Energy

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!