MVO

Schenk gebruikte laptops aan kwetsbare leerlingen

Kansarme leerlingen die niet over een computer beschikken, vallen tijdens de coronacrisis dubbel uit de boot: ze kunnen niet naar school en hebben geen toegang tot afstandsonderwijs. Tegen het einde van de paasvakantie wil de Vrije Universiteit Brussel (VUB) 10.000 computers voor hen inzamelen en ‘refurbishen’. Het initiatief kadert in de oprichting van de nieuwe taskforce E-Inclusie.

Katleen Put | 7 april 2020
Laptop

De taskforce E-Inclusie richt zich in de eerste plaats op het inzamelen en refurbishen van gebruikte laptops en tablets. Daarvoor doen de leden een oproep aan bedrijven en particulieren die recente laptops willen doneren. De gebruikte toestellen worden op een veilige en professionele manier klaargemaakt voor hergebruik. Een team van deskundigen reinigt de toestellen, verwijdert de data, voert eventuele herstellingen en upgrades uit en installeert Microsoft OS. De eerste 10.000 laptops worden verdeeld onder kansarme leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Een tweede reeks toestellen is bestemd voor jongeren in de bijzondere jeugdzorg, mensen in armoede, chronisch zieken, geïsoleerde senioren en bewoners van woonzorgcentra. Ook zij dreigen tijdens de coronacrisis immers geïsoleerd te raken.

Digitale vaardigheden

De taskforce E-Inclusie is een samenwerkingsverband van de VUB met Mediawijs, Vocvo, VVSG, Stad Gent, Link in de Kabel, WeTechCare, UCCL, K-Point Thomas More, Blenders Digidak, Linc vzw, Beego en Stad Kortrijk. Voor de inzamelactie werken de partners samen met bestaande initiatieven zoals Close the Gap en het Digital For Youth-project. Zij zamelden al 8500 laptops in en willen nu samen met de VUB nog eens 10.000 tablets en laptops verzamelen en verdelen. De taskforce werkt daarnaast aan het versneld aanleren van digitale vaardigheden. De focus ligt op laagdrempelige handleidingen, online computerlessen en ‘buddy’s’ die kwetsbare mensen leren hoe ze met digitale tools kunnen werken.

Schenken?

Wie gebruikte maar recente laptops wil schenken, kan zijn donatie aanmelden via donations@close-the-gap.org. Ophalen is mogelijk vanaf dertig werkende laptops. Ook smartphones en tablets zijn welkom. Wie geen toestellen ter beschikking heeft, maar de actie een warm hart toedraagt, kan een financiële bijdrage storten op BE10 0000 0000 0404 met de vermelding ‘L83229: Digital4Youth’. Donaties zijn fiscaal aftrekbaar. Meer info vind je op www.pcsolidarity.be.

Bron: E-inclusie.be en DataNews

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!