Ryanair bij tien grootste Europese vervuilers

Ryanair is bij de tien grootste klimaatvervuilers in Europa, concludeert milieu- en transportgroep Transport & Environment (T&E) op basis van officiële cijfers. Tot nog toe bestond die top tien enkel uit steenkoolcentrales.

Ellen Vervoort | 2 april 2019
Ryanair

De Ierse luchtvaartmaatschappij, die elk jaar 130 miljoen mensen vervoert, gaf vorig jaar een uitstoot aan van 9,9 megaton. Dat is 6,9 procent meer dan het jaar voordien en zelfs de helft van de totale uitstoot in de laatste vijf jaar. Ryanair vervoegt daardoor de top tien van grootste uitstoters in Europa.

Vliegtaks

Terwijl de Europese steenkoolindustrie gestaag minder broeikasgassen uitstoot, groeide de emissie van de luchtvaart in Europa vorig jaar met 4,9 procent. In vergelijking met 2013 is de uitstoot van de luchtvaart zelfs met 26,3 procent gestegen. Volgens T&E is het geen toeval dat de minst belaste vorm van transport ook die is met de snelst groeiende CO2-uitstoot. Andrew Murphy van T&E: “De luchtvaart is de grootste klimaatmislukking van Europa. Om dit recht te zetten, is in de eerste plaats een belasting op kerosine nodig. Bovendien moeten overheden luchtvaartmaatschappijen verplichten om geleidelijk over te schakelen op klimaatneutrale brandstof.” De organisatie pleit voor een verschuiving naar synthetische brandstoffen die gemaakt zijn op basis van hernieuwbare energie en CO2 die uit de atmosfeer gehaald wordt.

Verder zouden luchtvaartmaatschappijen niet langer gratis uitstootrechten mogen krijgen binnen de Europese emissiehandel. Momenteel zetten overheden liever in op compensatiesystemen van de VN die de uitstoot alleen maar verder laten groeien, vindt T&E.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!