Plus Rijden we straks op waterstof?

Onderzoekers en ontwikkelaars maken al jarenlang gewag van waterstof als brandstof van de toekomst. Autofabrikanten als Hyundai en Toyota verkopen al waterstofmodellen, maar van een doorbraak is nog geen sprake. Momenteel zijn er in België een tiental waterstofauto’s ingeschreven.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Transport & Mobiliteit
Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Waterstof
Ellen Vervoort | 20 september 2018
Waterstoftankstation Waterstofnet Helmond
Het tankstation van WaterstofNet op de Automotive Campus in Helmond.
WaterstofNet

Waterstof kent als energiedrager een heleboel toepassingen: het is een veelgebruikte grondstof voor de chemische industrie, maar het kan ook dienen als brandstof voor auto’s, fabrieken en cv-ketels en als opslagmiddel voor duurzame elektriciteit (zie kader).

Om waterstofgas in een compacte brandstoftank aan boord te kunnen nemen, wordt het samengeperst in een tank onder een druk die in functie van de toepassing 350 bar (voor bussen en vrachtwagens) of 700 bar (voor auto’s) bedraagt. Doordat het gas in een brandstofcel reageert met zuurstof uit de omgeving, wordt het omgezet in elektriciteit en waterdamp. Wie op waterstof rijdt, rijdt dus met een elektrisch voertuig dat zijn elektriciteit haalt uit de chemische reactie van waterstof. Uit de uitlaat komt enkel zuivere waterdamp.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.