Rijden we in de toekomst op zonne-energie?

Experts voorspellen dat de elektrische auto volgend jaar definitief zal doorbreken. Intussen werken verschillende spelers al aan de volgende doorbraak: elektrische zonnewagens. Die moeten komaf maken met het beperkte bereik van de huidige generatie e-cars

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanova Magazine september 2019
16 september 2019
Lightyear One High Front View
Lightyear One

Enkele maanden geleden werd in het Nederlandse Katwijk de Lightyear One voorgesteld, een futuristisch ogende elektrische wagen die volledig bedekt is met zonnepanelen. Lightyear is het geesteskind van een groep oud-studenten van de TU Eind - hoven die in 2013 de World Solar Challenge wonnen, een race door de Australische woestijn met zelfgebouwde wagens op zonne-energie.

Onafhankelijk van het net

Met Lightyear One leveren ze hun eerste gezinswagen met zonnepanelen af, die zo mogelijk dertig dagen lang zonder herlaadbeurt kan. Bijzonder aan Lightyear One zijn de gebogen blauwe zonnepanelen op het dak, de achterkant en de motor - kap, die de auto een energievlak van vijf vierkante meter geven. De auto kan elektrisch opgeladen worden aan om het even welk stopcontact van 230 volt, maar is volgens de makers grotendeels onafhankelijk van het net dankzij de ingebouwde zonnepanelen. Die leveren een vermogen van maximaal 1,25 kilowatt, waar - door een uurtje in de zon overeenkomt met twaalf kilometer rijbereik. Met deze wagen hoopt Lightyear voor een revolutie op de automarkt te zorgen, te ver - gelijken met de intrede van Tesla tien jaar geleden. Voor het design van de wagen werd de Belgische topontwerper Lowie Vermeersch aan boord gehaald, die een sportieve bolide uittekende die thuis lijkt te horen op de set van Back to the Future of Knight Rider. Binnenin is er plaats voor vijf personen.

E-auto overtroeven

Met een actieradius van 725 kilometer in de zomer en 400 kilometer in de winter neemt de Lightyear One een fikse voor - sprong op volledig elektrische wagens. Volgens CEO Lex Hoef sloot zijn het beperkte bereik en het geringe aantal laadpunten de voornaamste redenen waarom consumenten elektrisch rijden nog niet omarmen. “Het eerste doel van deze auto is dan ook verder te gaan waar elektrische auto’s tekortschieten”, aldus Hoefsloot. Met een verbruik van 10 kilowattuur per honderd kilo - meter is de wagen alvast dubbel zo zuinig als de gemiddelde e-auto. Ook de duurzaamheid is een troef, omdat consumenten volgens Lightyear een beter zicht krijgen op de herkomst van de energie voor de auto.

De eerste vijfhonderd exemplaren zullen in 2021 van de band rollen. Honderd auto’s zijn al gereserveerd, meldt Lightyear. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan de zonnewagen. De luxewagen kost minimaal 119.000 euro.

Lightyear One At Home
Lightyear One
©Lightyear One

De zonnepanelen leveren een vermogen van 1,25 kilowatt. Een uurtje in de zon komt dus overeen met 12 kilometer rijbereik

Lex Hoefsloot (Lightyear One)

In 2020

Maar er zijn kapers op de kust voor de primeur. Het Duitse Sono Motors zou zijn Sion al in de tweede helft van 2020 afleveren. De zonnewagens worden geproduceerd in Zweden in een voormalige Saabfabriek. Volledig in lijn met de Duitse degelijkheid lijkt deze wagen meer op een standaard gezinswagen dan de Lightyear One. Met de Sion zou je ononderbroken 250 kilometer kunnen rijden, met een batterij van 35 kilowattuur. De zonnepanelen geven je nog eens 34 kilo - meter extra, op een zonnige dag in de zomermaanden welteverstaan. De Duitsers brengen ook meteen een app op de markt die het mogelijk maakt om je auto te delen. Een meevaller, want de auto kost zo’n 25.000 euro. Er zouden al zo’n 10.000 auto’s verkocht zijn in voorverkoop.

Hybride zonnewagens

Ook de grote kleppers experimenteren met de technologie. Toyota testte in de zomer een hybride Prius met zonnepanelen op het dak, de motorkap en de koffer. Samen hebben ze een vermogen van 860 watt, met een rendement van 34 procent. Daar - door kan de wagen na één dag opladen minstens 45 kilometer elektrisch afleggen. Bovendien kan de batterij opladen met zon - ne-energie terwijl de auto rijdt. Omdat Toyota zelf geen volledig elektrische auto’s produceert, wordt de zonnewagen uitgetest met een hybride model.

Het Zuid-Koreaanse Hyundai staat al een stapje verder en lanceerde deze zomer de nieuwe Sonata Hybrid mét zonnepanelen. Die kunnen de batterij 30 tot 60 procent opladen, goed voor een extra 3,6 kilometer per dag. De auto zal echter niet verkrijgbaar zijn in Europa. Hyundai werkt ondertussen aan semi-transparante zonnedaken voor al zijn wagens (ook de benzine- en dieselmotoren). Het ultieme doel van het merk is om ook elektrische auto’s voor een deel op zonne-energie te laten rijden, al plakt het hier voorlopig nog geen concrete datum op.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!