Plus Restwaarde van elektrische wagens hoger dan diesel of benzine

Vanaf volgend jaar zal een elektrische wagen minder snel in waarde dalen dan wagens op benzine of diesel. Dat concluderen economen van ING in een recent rapport.

Fran Herpelinck | 5 juni 2019
Electric Charge 2301604 1920

Hoeveel is een elektrische wagen nog waard na gebruik? Meer of minder dan een diesel- of benzinewagen? Het is een vraag die eigenaars van elektrisch voertuigen wel eens bezighoudt. Enkele economen van ING reiken een antwoord aan. Zij onderzochten de restwaarde van e-wagens, rekening houdend met een periode van vijf jaar intensief gebruik. Wat blijkt? Vanaf volgend jaar zal de restwaarde van dit type wagens een stuk hoger liggen dan benzine- of dieseltypes.

Naar verwachting zal een elektrische auto die in 2020 wordt aangekocht vijf jaar later nog veertig tot bijna vijftig procent van het aankoopbedrag waard zijn. Een stuk meer dan nieuwe benzinewagens, die na vijf jaar gemiddeld nog 35 tot 42,5 procent opbrengen. Bij dieselwagens, die de laatste tijd steeds minder gewild zijn, daalt die waarde nog verder naar 27,5 tot 35 procent.

Populaire leasewagens

Omdat e-wagens een steeds groter bereik krijgen, veelal tot 400 kilometer of meer, zit ook hun aantrek bij leasemaatschappijen in de lift. Het zijn net die bedrijven die de globale restwaarde van de wagens opdrijven. De restwaarde is voor hen van zakelijk belang, omdat die een groot deel van de gebruikskosten van de leasewagens bepaalt. Was de performantie van de accu tot voor kort nog een onzekere factor, dan zijn gebruikers en leasemaatschappijen nu helemaal overstag.

Het maakt volgens de economen van ING dat tweedehands elektrische wagens binnen vijf jaar ook bij particulieren erg in trek zullen zijn. “Dankzij de lage gebruiks- en onderhoudskosten van een e-auto zullen consumenten over een paar jaar vermoedelijk liever een (tweedehands) e-auto kopen dan een benzine of diesel”, aldus ING-sectoreconoom Max Erich in De Volkskrant.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.