Renewi gebruikt slimme camera’s om afval aan de bron te scheiden

Sinds kort rijden 25 trucks van Renewi rond die uitgerust zijn met slimme camera’s. “Daarmee kunnen we de verschillende afvalstromen beter sorteren. Het is een belangrijke innovatieve methode om de circulaire economie te stimuleren”, zegt Mark Thys, Managing Director Renewi België.

Inès Aoun | 21 februari 2022
Ai Trucks

Sinds 1 september 2021 mogen afvalproducenten geen recycleerbare fracties meer mengen met bedrijfsrestafval. Bedrijven moeten dus zo’n 24 soorten afval apart inzamelen. De Vlaamse overheid vraagt aan inzamelaars van bedrijfsafval om erop toe te zien dat dat correct gebeurt. “Om dat te kunnen realiseren, investeert Renewi in innovatieve slimme camera’s”, zegt Mark Thys. “Correct sorteren is de eerste noodzakelijke stap om materialen te recupereren, om ze vervolgens te hergebruiken in nieuwe producten.”

Artificiële intelligentie

Concreet maken de camera’s in de SMART-trucks foto’s van het afval dat Renewi accepteert bij de klant. Die foto’s worden geanalyseerd door artificieel intelligente software die automatisch materialen herkent. Alle feedback, die de chauffeur normaal gezien handmatig moet registreren, wordt nu automatisch naar de klant gestuurd. Zo monitort Renewi het sorteergedrag en heeft het waste-to-productbedrijf inzicht in het soort afval, de volumes en de waarde van hun klanten.

Het doel is om midden 2022 alle trucks te voorzien van camera’s met artificieel intelligente software.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!