Renewi en Essity samen op zoek naar duurzame oplossing voor luierafvalberg

Het Britse waste-to-productbedrijf Renewi en de Zweedse luierproducent Essity willen via een innovatief partnerschap gebruikte luiers en incontinentiematerialen recycleren. In Vlaanderen alleen worden jaarlijks 400 miljoen gebruikte luiers weggegooid.

Margot Kennis | 29 juni 2018
Baby 19534 960 720

Volgens cijfers van de OVAM maken luiers en incontinentiemateriaal acht procent uit van de totale berg restafval in Vlaanderen. De ene helft daarvan zijn babyluiers, de andere helft is incontinentiemateriaal afkomstig uit de zorgsector. Vandaag wordt deze afvalstroom volledig verbrand.

Draagvlak bij klanten

Renewi en Essity (producent van onder meer Tena) willen het komende anderhalf jaar een duurzamer verwerkingsalternatief vinden, door in te zetten op recyclage. Ook bij de klanten van Renewi leeft de wil om het luierprobleem op een duurzame manier aan te pakken. Zo sorteren klanten in de zorgsector en gemeenten de luiers vaak apart van hun andere afval. In Nederland is die aparte luierafvalberg (die momenteel nog wordt verbrand) vandaag al goed voor zesduizend ton.

Tien jaar geleden al testte Renewi de recyclage van luiers uit maar de markt bleek daar toen nog niet rijp voor. De luiers die Renewi inzamelde gingen tot 2008 naar Knowaste. Dat Canadese bedrijf probeerde toen de luierrecyclage al eens aan te zwengelen, maar ging failliet. De milieuwinst tegenover verbranden met energieterugwinning bleek al bij al beperkt. Bovendien was het moeilijk om de aanvoer van gebruikte luiers te organiseren en viel de afzet van recyclageproducten tegen.

Ketensamenwerking

Vandaag staat de technologie al een stuk verder en onderneemt Renewi samen met Essity een nieuwe poging om luiers te recycleren. Concreet werkt Renewi aan een manier om incontinentiemateriaal te bewerken en de drie belangrijkste bestanddelen te recycleren: cellulose (een belangrijke grondstof voor de industrie), plastics en SAP’S (superabsorbent polymers, red.).

Essity neemt dan weer de verantwoordelijkheid voor de incontinentieproducten voor haar rekening. Als kennispartner kan het bedrijf bovendien een bijdrage leveren aan onder meer de levenscyclusanalyse van luiers. Daarnaast maakt het bedrijf deel uit van een waardevol netwerk binnen de Europese retailmarkt.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!