Regenpatronen veranderen diepgaand, ook bij gunstige klimaattoekomst

In de volgende twee decennia zal de neerslag aanzienlijk veranderen, zelfs als de mens erin slaagt de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. Delen van Europa, Afrika, de Amerika’s en Australië worden droger, terwijl de tropen en het noorden natter worden.

19 maart 2019
Country Lane Field Meadow 1551

De wetenschappers onderzochten de invloed van vier verschillende klimaatscenario’s op de neerslagpatronen boven belangrijke landbouwregio’s voor graan, rijst, soja en maïs. Ze schatten voor elk van de gewassen telkens de impact in. Daaruit blijkt dat heel wat grote tarweproducenten zich op korte termijn aan drogere condities mogen verwachten.

Minder versus meer regen

In Australië zal zo’n 27 procent van de graanproductie het moeten doen met minder neerslag onder een gematigd klimaatscenario. Andere landen die ernstig beïnvloed worden, zijn Algerije (100 percent), Marokko (91 procent), Zuid-Afrika (79 percent), Mexico (74 procent), Spanje (55 procent), Chili (40 procent), Turkije (28 procent), Italië (20 procent) en Egypte (15 percent). Canada, Rusland, India en het oosten van de VS krijgen naar verwachting meer regen te verwerken.

“Dit zijn landen die snel moeten gaan nadenken over wat ze gaan doen met hun graanproductie”, zegt Maisa Rojas, klimatoloog aan de Universiteit van Chili en hoofdauteur van de studie, waar ook wetenschappers uit Leeds en het International Center for Tropical Agriculture aan meewerkten.

Neerslagpatronen

“Wij maken een eerder conservatieve inschatting wat betreft de voorspelde tijdskaders”, zegt Rojas. “En significante veranderingen in de neerslag zijn natuurlijk niet alleen belangrijk voor de landbouw, maar voor het waterbeheer in het algemeen, dus onze resultaten zijn ook relevant voor andere sectoren.”

De auteurs benadrukken dan ook dat die regio’s snel moeten investeren in aanpassingen aan de veranderingen, zelfs al neemt de wereld maatregelen om de klimaatverandering te beperken. De neerslagpatronen zullen immers hoe dan ook veranderen door de klimaatverandering die er nu al is.

Snelheid

Toch heeft de strijd tegen de klimaatverandering nog nut, schrijven ze. Een snelle en ingrijpende klimaatactie duwt de gevolgen voor de neerslag en de landbouw niet alleen verder in de toekomst, maar maakt ze ook minder drastisch. Blijft de uitstoot hoger dan het gematigde scenario, dan wordt een groter percentage van het areaal droger en gebeurt dat sneller.

Een van de meest schokkende aspecten van de studie is de snelheid waarmee de neerslagpatronen veranderen, zeggen de onderzoekers. Verschillende regio’s kampen nu al met drastische veranderingen ten opzicht van hun historische gemiddelde, waaronder Rusland, Noorwegen, Canada en delen van de VS.

Impact voor boeren

“Boeren die in deze gebieden gewassen telen, zullen te maken krijgen met heel andere omstandigheden dan waar ze gewend aan zijn”, zegt Julian Ramirez-Villegas, wetenschapper aan het International Center for Tropical Agriculture (CIAT). “Ze zullen helemaal buiten hun normale historische omgeving moeten werken, en veel boeren worstelen nu al met een historische variabiliteit.”

China en India, de landen met de grootste bevolking ter wereld, zijn bij de regio’s die veel natter zullen worden - in elk klimaatscenario. De tarwevelden in Noord-Europa, de VS, Canada en Rusland zullen mogelijk meer neerslag krijgen. Dat zou de productie kunnen verhogen, maar dat is niet zeker, zeggen de onderzoekers.

Onvoorspelbaar

“De precieze effecten zijn onmogelijk te voorspellen”, zegt zegt Andy Challinor, hoogleraar Klimaatstudies aan de Universiteit van Leeds. “Wat deze studie ons leert, is dat de aanpassing snel moet gebeuren. Voor het eerst kunnen we inschatten voor welke veranderingen we ons schrap moeten zetten in onze belangrijkste landbouwregio’s.”

De studie kunt u hier raadplegen.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!